vanor som gör världen bättre

hållbara vanor.jpg

Trots att uttrycker “ingen kan göra allt men alla kan göra något” har sett sina bästa glansdagar tycker vi ändå att det finns något där som är värt att tjata om.

Skapar du en hållbar vana har du förutom att minska din eget avtryck ökat chansen att någon annan inspireras av dig. Skapar vi alla en liten hållbar vana idag och lyckas inspirera en person vardera skulle vi plötsligt ha 15 miljarder goda vanor på jorden. Och har inte det någon stor inverkan så vet jag inte vad som har. Vilken vana är du mest sugen på att starta?

Använd dina kläder lite längre

Vi går mot att använda våra kläder färre och färre gånger. Vi utmanar dig att våra trotsa trenden!

Äger du kläder som du tycker om ökar chansen att du kommer att använda dem mycket och länge. Gör det till en utmaning att använda en klänning två fester i rad, ha på dig samma jeans under flera dagar i rad eller häng fram 5 plagg under söndagen som du matchar och använder under en hel vecka.

Visste du att?

  • Du halverar ett plaggs klimatavtryck genom att använda ett plagg dubbelt så länge

Köp bara kläder second hand under ett helt år

Studier har visat att vi köper över 10 kg kläder per person och år. Väljer du att köpa lika mycket kläder men byter ut nyproducerade kläder mot second hand bidrar du till stora miljövinster och en bättre jord.

Visste du att?

  • Du spar CO2 motsvarande en flygresa när du väljer du second hand under ett år

  • Du spar vatten motsvarande 35 duschar när du skippar nyproducerat under ett år

Tycker du att det låter lite?

Om vi tänker oss att var fjärde person i Sverige skulle skapa den här vanan under ett år skulle det spara  CO2 motsvarande 200 000 flygresor till New York och vatten motsvarande en persons årsförbrukning av vatten under 75000 år.

Tänk, bara genom att att bara ändra hur vi shoppar kläder…:)

Följ dina klimatbesparingar när du handlar och säljer med Sellpy

Ta cykeln eller åk kommunalt till butiken

En enkel vana att börja med är att skippa bilen när du ska handla kläder, mat, prylar eller hämta ut ett paket. Det kanske låter som en liten uppoffring men gör skillnad för ett plaggs totala utsläpp.

Visste du att?

  • Utsläppen från biltransport till och från butiken motsvarar 20% av ett plaggs totala klimatpåverkan