Sellpys lilla skola om ull

ull.jpg

Hur tillverkas kläder i ull?

Allt som oftast syftar materialet på fårull men andra vanligt förekommande ulltyper kommer från lama, kanin och get. Fåren klipps en eller flera gånger om året och ullen spinns till garn efter att ha tvättats och kardats. Majoriteten av våra ullkläder tillverkas utanför Sverige.

Är ull miljövänligt?

Ull är ett naturmaterial med många miljövänliga, goda och unika egenskaper. En stor anledning till att ull anses miljövänligt är den höga kvalitén, långa livslängden och på grund av att materialet inte behöver tvättas lika ofta för att hålla sig fräscht. Ett ullplagg som sköts rätt kan hålla en hel livstid!

Hur tar du hand om ull på bästa sätt?

Du behöver inte tvätta ullplagg ofta för att de ska kännas fräscha. Vädrar du ulltröjor, punktbehandlar fläckar och ser till att använda special-tvättmedel (när det väl är dags) kommer dina ullkläder att hålla länge. Att ull noppar är helt normalt och inte nödvändigtvis ett tecken på sämre kvalitet. Ta försiktigt bort nopprorna löpande så håller sig plaggen fina länge.

Hur är ull att ha på sig?

Beroende från vilket djur ullen kommer och beroende av hur det spinns och behandlas kan ullen variera mycket i känsla. Merinoull är mjukt och lent mot huden och vissa yllegarn kan kännas lite stickiga. Allmänt kan man säga att ett plagg blir mer hållbart och slitstarkt ju mer stickigt det är. Unikt för Ull är att materialet avleder fukt från kroppen så att du slipper bli kall och frysa. Att ha ullkläder på sig på sommaren kan även ha en isolerande verkan mot värmen, likväl som det är toppen under kalla dagar.

Upptäck din favorit bland alla ullsorter

Fårull

Den mest mångsidiga av alla ullsorter som får sin karaktär baserat på art och produktionssätt. Ett material som finns i många olika typer av plagg.

Hitta kläder i Fårull

Merinoull

Kommer från får som är avlade att bara producera mer följsam ull. Materialet känns något mjukare än konventionell fårull.

Hitta kläder i Merinoull

Mohair

Ull från Angora-geten som produerarar en ull som kan skifta mycket i tjocklek och känsla. Uppskattad för sin lyxiga glans.

Hitta kläder i Mohair

Kashmir

Ull från Kashmir-geten som producerar finare fibrer till otroligt mjuka textilier.

Hitta kläder i Kashmir

Alpacka

Ull från lamadjur och är mindre stickigt och glansigare än konventionell fårull.

Hitta kläder i Alpacka

Angora

Ull från Angorakaninen som karakteriseras av sin mycket snabbt växande och mjuka päls. Ger mycket varma kläder som inte sticks.

Hitta kläder i Angora

Jakull

Ull från en oxe som lever i Tbet, Ryssland och Mongoliet. Karakteriseras av sin otroligt förmåga att hålla värmen i extrema förhållanden. Ovanlig och exklusiv ulltyp som återfinns i betydligt färre kläder än alla sorter ovan

Hitta kläder i Jakull