Sellpys lilla skola om skinn

skinn.jpg

Vad är skillnaden på skinn och läder?

Egentligen är skinn och läder exakt samma sak men i vissa fall syftar läder på djurhud från större djur och skinn från djurhud från mindre djur. Vanligt är ofta att benämna kläder som skinn och möbler som läder.

Hur tillverkas skinn?

För att kunna tillverka t.ex kläder av i skinn behöver först materialet bli följsamt, lätt att jobba med och mer hållbart genom en process som kallas garvning. Garvning brukar ibland benämnas som en av världens äldsta yrken, eftersom naturfolk långt innan handel och marknadsplatser började tillverka och behandla skinn från sina boskap för att använt till kläder och verktyg. Det finns och har historiskt förekommit många varianter av garvning men nuförtiden är kromgarvning vanligast inom storskalig läderproduktion. Vegetabilisk garvning är en typ av garvning där vegetabiliska ämnen används, t.ex bark. Under garvningen sker konservering, garvning färgning, återfettning och ytbehandling.

Är skinn miljövänligt?

Eftersom läder/skinn är ett material med lång livsläng (om det behandlas rätt) är det hållbart material som kan användas genom generationer i många loopar. Högre tryck på sänkta produktionskostnader har gjort den billiga och snabba kromgarvningen till den mest tillämpade metoden. Under kromgarvning används, som ordet antyder, tungmetallen krom vilket är mycket skadligt för såväl miljö och de människor som arbetar inom fabrikerna. Att välja kläder som inte är kromgarvade (t.ex. vegetabiliskt garvade) eller handla skinnkläder second hand är två mer hållbara alternativ.

Ur ett rent djuretiskt perspektiv kan det för vissa kännas rimligt att säga nej till äkta läder. Det finns nuförtiden många alternativ till skinn, vissa mer nära den äkta varan än andra. En del material i skinnimitation är tillverkat av naturmaterial men den största andelen är plast som tillverkas av olja. Det kan därför vara bra att ta in även detta i beräkningen om man väljer bort äkta skinn av miljöskäl.

Inte nog med att skinn blir snyggare med åren, att handla skinnprodukter second hand skonar både människor och miljö

Hur tar du bäst hand om skinn?

Skinnkläder och accessoarer är ju en djurhud och fungerar i stort sätt på samma vis som vår hud, dvs den kan bli torr och behöva mjukgöras för att inte spricka. Smörj hellre in dina skinnkläder en gång extra än för lite och kom ihåg på att behandla dina fina second hand-köp, eftersom du inte kan vara helt säker på hur den tidigare ägaren tagit hand om plagget.

Visste du att?

  • Ovansidan av lädret, oftast känt som just skinn, heter narv och undersidan heter mocka

  • Det engelska namnet på mocka, "suede", kommer ursprungligen från den franska benämningen "gants de suede", som betyder handskar från Sverige, från en viss typ av handske som under 1800-talet importerades till Frankrike till Sverige

  • 90% av allt läder som tillverkas garvas med hjälp av tungmetallen krom

  • Skinnkläder som tillverkats genom kromgarvning bör sorteras som miljöfarligt avfall - om de slängs

Uppäck kläder och accessoarer i skinn

Skinn är ett mångsidigt material som kan leva i generationer. Har du inte redan en klassisk skinnjacka eller ett par allround-kängor rekommenderar vi att du investerar i detta för livet. Hitta dina favoriter bland tusentals skinnprodukter och kläder i skinnimitation.

Skinnjackor

Damskor

Skinnväskor

skor herr.jpg

Herrskor

Accessoarer

Skinnimitation