Sellpys lilla skola om siden

siden.jpg

Hur tillverkas siden?

Siden är ett naturmaterial som tillverkas av silkestråd från sidenfjärilens larver, den s.k. silkesmasken. Silkesmasken äter upp sig, vanligt förekommande i Mullbärsträd och spinner sedan in sig i silkestråd för att förpuppas. Kokongerna ångas eller kokas oftaste hela och den långa råsilkestråden frigörs och behandlas på önsvärt sätt för att få fram rätt kvalitet på silkestråden. Siden är ett spännande naturmaterial som är mycket svårt att kopiera.

Är siden miljövänligt?

Om man ser till utsläppen har silke ett relativt lågt CO2-utsläpp per kg och fibern bidrar inte till utsläpp av några mikroplaster (som de flesta syntetfiber) eller till stora mängder bekämpningsmedel och vattenåtgång (som en hel del bomull). Däremot kan man fråga sig huruvida det är etiskt försvarbart att de flesta kokongerna kokas levande under tillverkningen av silkestråd. Det finns idag i mycket liten skala s.k “Non-violence silk” där larverna tillåts krypa ur kokongerna innan silkestråden tas ut.

Hur är siden att ha på sig?

Unikt för silkesfibern är att den inte har något som sticker ut från den och därför leder till en mycket len väv som aldrig sticks. Siden är naturligt temperaturreglerande och har egenskapen att den värmer vid kyla och svalkar vid värme, samt transporterar bort fukt på ett effektivt sätt. På grund av att siden nästintill är helt friktionsfritt skyddar och värmer sidentyget jämt mot kroppen.

Visste du att?

  • Siden är världens längsta fiber och en enda silkestråd i en kokong kan uppnå en längd på flera hundra meter

  • Silkestråden började användas i Kina 7000 f.kr - alltså en mycket gammal fiber

  • Siden är det material som har bäst draghållfasthet i förhållande till sin tjocklek - alltså ett mycket hållbart material

  • För att sen få ihop ett kilo silke sägs det att det behövas över 3000 kokonger

Upptäck siden

Siden är ett mycket mångsidigt material och används i såväl högkvalitativa funktionskläder som i lyxiga klänningar och blusar. Oavsett vilken livsstil du har, går det att hitta sidenplagg som fungerar för dig. Sköter du om materialet rätt håller det bra och gör dig glad många år framöver.

Hitta dina siden-favoriter HÄR