Sellpys lilla skola om linne

lin.jpg

Vad är skillnaden på linne och lin?

Med linne syftar man på textilerna som är tillverkade av garn som kommer från plantan lin

Hur tillverkas kläder i linne?

Textilfibrerna som utgör materialet i linnegarn och linnekläder kommer från stjälkarna hos linplantan. Genom att plantan ruttnar, torkas och därefter går igenom fler behandlingssteg erhålls ett slitstarkt garn som använd för vävning av textilier.

Är linne miljövänligt?

Linne är ett naturmaterial som genom sin egenskaper har används i slitstarka textilier sedan flera hundra år. Linplantan trivs bra i svala klimat och behöver förhållandevis lite vatten för att klara sig. Plantan är sällan utsatt för skadedjur, vilket är positivt ur ett miljöperspektiv då man sällan behöver tillsätta skadedjursbekämpning i framställningen. Eftersom linplantan inte kräver konstbevattning, är tålig mot skadedjur och även skapar ett mycket slitstarkt tyg är det ett miljövänligt alternativ. Om du använder plagget det vill säga, ett hållbart plagg är ju alltid ett plagg du använder mycket!

Hur är linne att ha på sig?

Linnetyg är något grövre i sin karaktär än t.ex bomull, lyocell och siden och vissa kan nog tycka att det sticker och skaver lite om det ligger närmast kroppen. Linne blir dock mjukare med tiden och olika behandlingssätt gör att även linne kan kännas mjukt och följsamt redan från början.

Visste du att?

  • Linne användes i de flesta textilier här i Sverige förr i tiden och att det är därför man kallar en ärmlös tröja för linne och anledningen att man fortfarande benämner lakan sänglinne

  • Fläckar går oftast bort lättare på linne än på bomull och det behövs inte lika varmt vatten under tvätten

Upptäck linne

Hitta dina favoriter i linne HÄR