Second hand behöver bli en icke-fråga

debattartikel second hand.jpg

I en undersökning som gjordes av Konsumentverket 2018 undersöktes vilka kategorier av saker som är svårast och lättast att handla miljövänligt och hållbart. På topplistan över det som var svårast hamnade kläder, precis före flygresor.

Suck, kan man ju känna. Det är svårt att förstå att inte alla tycker att Second hand både är bäst, lättast och mest försvarbart både för plånboken och för miljön. Men så inser jag att min bubbla är bara min och att mina övervägningar länge formats av de jag umgås med och den arbetsplats jag varit på de senaste 3,5 åren. Alla tycker inte att Second hand är kul och bra och självklart. Långt ifrån alla har handlat något begagnat till sig själv, på sin höjd en bil. Ställer man frågan “-har du handlat ett second hand-plagg i present till någon?” även till en inbiten second hand-shoppare svarar många nej. Hur vi kan styra om de sociala normerna är så starkt anknutna til att handla second hand? Jag tror svaret är att inte göra en så stor grej av det.

Börjar vi fokusera mer på vårt behov av ett plagg och vår användning av det vi köper kanske det inte spelar någon roll om något är nyproducerat eller second hand. Det kanske till och med är så att vi inte behöver definiera om ett plagg som antingen second hand eller nytt utan bara i termer av material, känsla, stil, märke, behov och användning. Börjar vi fokusera på varför vi behöver ett plagg och köper det vi använder ökar både omtanken och respekten för det vi äger. Sannolikheten att vi tar hand om och lagar det vi verkligen tycker om ökar och risken att något bara hamnar bortglömt i garderoben eller i soppåsen minskar. En ordentlig behovsanalys är helt enkelt det första steget till en mer hållbar livsstil.

“Vi kanske inte behöver definiera ett plagg som antingen second hand eller nytt utan mer i termer av material, känsla och stil”

Efter behovsanalysen ska vi ju handla det vi behöver och då har vi konsumenter många krav. Det ska finnas ett bra utbud och vara enkelt, erbjudas rätt priser och information om varan behöver finnas tillgängligt. Finns allt detta på plats när vi köper något kanske det inte spelar någon roll om varan burits av någon annan eller kommer pinfärsk från fabriken. Du köpte ju en jacka du både tycker var snygg och som du längtar efter att börja använda, vad kul! Och vet du vad? Köpet var dessutom hållbart.

Lisa Book Taube - Hållbarhetschef på Sellpy

Sellpy erbjuder en e-handel som gör det så enkelt som möjligt för alla att konsumera cirkulärt. Genom att sätta rätt priser som matchar varorna, ta bra bilder, erbjuda ett stort utbud och toppservice kan vi sätta behovet av plagget i fokus framför faktumet att det är ett begagnat plagg.