ge bort en klimatsmart present - fem tips på hur du är både hållbar och generös

hållbara presenter sellpy.jpg

Det finns många sätt att visa sin uppskattning och ge bort presenter när någon fyller år, har fått nytt jobb, fött ett barn eller bara förtjänar något fint. Här är fem tips på presenter som tar avstånd från obetänkta sista minuten-inköp, spar på jordens resurser och som skänker glädje under lång tid.

Något gott du lagat själv

Att magen är vägen till någons hjärta är ingen myt. Tycker du om att laga mat kan en smaskig present både vara både mer prisvärd och hållbar än att köpa nya prylar. Gör en chutney på svenska äpplen, lägg in en god sill eller koka en sylt på de frysta blåbären i frysen. Köper du en fin burk och knyter ett fint band runt locket kan det inte gå fel.

En upplevelse någon älskar

Har dina föräldrar nämnt att det vore kul att lära sig dansa lindyhop? Älskar din kompis indisk mat och lyssnar bara din brorsa på Sam Smith? Ge bort ett klippkort, en konsertbiljett eller en upplevelsepresent som stannar kvar i minnet betydligt längre än en ny pryl.

Bilder som väcker minnen

I en digital tidsålder när de flesta dokumenterar det mesta med mobilen finns det många gömda bildskatter som aldrig får se dagens ljus. Framkalla favoriter från dina vänners 25-års fest, rama in en bild en bild från senaste släktträffen och ge till morfar eller skapa en årskrönika med bilder från din och din systers upptåg. Detta är en present som skänker glädje under många år.

En present som används

En hållbar present är en present som verkligen används och som minskar prylsvinnet! Fråga vad din brorsa verkligen behöver eller vad din flickvän varje dag klagar över att hon inte har! Ge bort en present som verkligen behövs.

Din värdeulla tid

Dra nytta av uttrycket “tid är pengar” och ge bort en värdefull personlig present. Kanske behöver din kompis avlastning med hundpromenader eller barnpassning, din mamma kanske behöver hjälp med att laga ett favoritplagg eller så kanske din pappa behöver hjälp med att installera sin nya dator. Att ge bort sin tid där den behövs som mest skapar tacksamhet och för oss närmare varandra.

Lycka till!