Sellpys lilla skola om ekologisk bomull

bomull.jpg

Vad är ekologisk bomull?

Ekologisk bomull är bomullstyg som är tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjord gödsel. Marken behöver vara kemikaliefri under tre år för att kunna odla bomull som kallas ekologisk och skördarna varieras med fler grödor än bomull.

Är ekologisk bomull miljövänligt?

Ja och nej. Eftersom konventionell bomullsodling kräver stora mängder kemikalier som skadar människor och miljö är ekologisk bomull fördelaktigt av denna anledningen. Dock säger inte märkningen något om vilka kemikalier som får användas under behandling, färgning och transport. Oavsett om en bomullsplanta odlas ekologiskt eller inte är plantan i sig mycket törstig på vatten och det går åt stora mängder för att få bra skördar. Vatten- och kemikalieaspekten av bomullsframställningen är därför ett problem, även hos ekologisk bomull

Läs mer om varför det är viktigt att spara vatten

Hur ska man tänka när man handlar?

Står du inför att handla ett bomullsplagg och det finns ett likvärdigt alternativ som är ekologiskt rekommenderar vi att du väljer det. Fundera en extra gång på om det är en modell och stil som du tycker om och som du kommer att använda länge. Finns plagget att hitta second hand är det ännu bättre - då spar du på både kemikalier och vatten.

Hitta kläder i ekologisk bomull

Handla ekologisk bomull på Sellpy.se HÄR