En klänning- 5 olika looks!

saracontent2%2528alt2%2529.jpg

Sellpy’s hållbara stylingtips

Så använder du samma plagg på flera olika sätt

 

En klänning- 5 olika looks!

Vill du skaffa en hållbar relation till din garderob är det bästa du kan göra att använda det du har, mycket och länge. Men det är ju inte särskilt roligt att se likadan ut hela tiden? Tur att det finns sätt att kombinera hållbart med en varierande stil, det gäller bara att använda fantasin. Utmana din kreativitet och testa hur många olika outfits du kan skapa med ditt favoritplagg. Kan du skapa en vardagslook, en festlook och en kontorslook? Här kommer lite inspiration och hjälp på vägen mot din nya hållbara stil.

Så ökar du användningen av en simpel klänning:

Ska%25CC%2588rmavbild%2B2019-10-04%2Bkl.%2B09.30.55.jpg

Friday Feels

Få den enkla klänningen att bli glamorös med stora smycken, ett par riktigt höga klackar och party-make!

Ska%CC%88rmavbild+2019-10-04+kl.+09.29.01.jpg

Vintage Weendsday

Med en knallrosa tröja tar vi oss tillbaka till 80-talet. Sätt färg på tillvaron och mixa dina enkla plagg med starka och knalliga färger!

Ska%25CC%2588rmavbild%2B2019-10-04%2Bkl.%2B09.31.36.jpg

Monday Meeting

Med polo & skärp i midjan skapar vi en stilren och simpel look som passar perfekt på kontoret.

saracontent2%28alt2%29.jpg

Playful Thursday

Våga mixa mönster! Blanda rutigt och leopard, randigt och prickigt eller alla mönster samtidigt! Så får du en unik och lite galen look.

saracontent5.jpg

Sunday Brunch

Från känning till kjol! På med en snygg stickad tröja, ett par höga stövlar eller boots och du har en fin casual look.

 

Blev du inspirerad av våra tips? Har du kanske egna tips du vill inspirera andra med? Lägg upp hur du stylar samma plagg på olika sätt på din instagram och tagga #sellpystyling så kanske vi repostar just din bild!

Investera i plagg du kan använda ofta, mycket och kombineras med det du redan har i garderoben!

DPjXJfxcck-ce92-0.jpg
X199XkZ3YM-4e17-0.jpg

Så använder du dina sommarkläder i höst del två

IMG_5143-2.jpg

SELLPY’S STYLINGTIPS DEL TVÅ

Använd dina sommarkläder hela hösten!

Handlade du nya plagg inför sommaren? I så falI, ge dem kärlek även under hösthalvåret stället för att de ligger och dammar i garderoben till nästa sommar. Det är mer hållbart och även en kreativ utmaning! Hur kan du styla dina sommarkläder under hösten utan att frysa? Här kommer två tips på hur du kan göra en lätt midsommarklänning till en del i en moderiktig regnrusk-outfit!

 
 

Fortsätt använd klänningen som gjorde succé på midsommar, släng bara på dig en varm stickad tröja över!

IMG_5108.jpg
 
IMG_5113.jpg
 

Byt ut sommarsandalerna mot ett par höga stövlar, det är inte bara snyggt utan håller även värmen! Funkar lika bra att köra strumpbyxor eller jeans istället för barbent.

 

Blev du inspirerad av våra tips? Har du kanske egna tips att inspirera andra med? Lägg upp en om-stylad sommaroutfit på instagram och tagga #sellpystyling så kanske vi repostar just din bild! Lycka till!

 
 

SHOPPA HÖSTTRENDER PÅ SELLPY.SE:


 

Sellpys lilla skola om skinn

skinn.jpg

Vad är skillnaden på skinn och läder?

Egentligen är skinn och läder exakt samma sak men i vissa fall syftar läder på djurhud från större djur och skinn från djurhud från mindre djur. Vanligt är ofta att benämna kläder som skinn och möbler som läder.

Hur tillverkas skinn?

För att kunna tillverka t.ex kläder av i skinn behöver först materialet bli följsamt, lätt att jobba med och mer hållbart genom en process som kallas garvning. Garvning brukar ibland benämnas som en av världens äldsta yrken, eftersom naturfolk långt innan handel och marknadsplatser började tillverka och behandla skinn från sina boskap för att använt till kläder och verktyg. Det finns och har historiskt förekommit många varianter av garvning men nuförtiden är kromgarvning vanligast inom storskalig läderproduktion. Vegetabilisk garvning är en typ av garvning där vegetabiliska ämnen används, t.ex bark. Under garvningen sker konservering, garvning färgning, återfettning och ytbehandling.

Är skinn miljövänligt?

Eftersom läder/skinn är ett material med lång livsläng (om det behandlas rätt) är det hållbart material som kan användas genom generationer i många loopar. Högre tryck på sänkta produktionskostnader har gjort den billiga och snabba kromgarvningen till den mest tillämpade metoden. Under kromgarvning används, som ordet antyder, tungmetallen krom vilket är mycket skadligt för såväl miljö och de människor som arbetar inom fabrikerna. Att välja kläder som inte är kromgarvade (t.ex. vegetabiliskt garvade) eller handla skinnkläder second hand är två mer hållbara alternativ.

Ur ett rent djuretiskt perspektiv kan det för vissa kännas rimligt att säga nej till äkta läder. Det finns nuförtiden många alternativ till skinn, vissa mer nära den äkta varan än andra. En del material i skinnimitation är tillverkat av naturmaterial men den största andelen är plast som tillverkas av olja. Det kan därför vara bra att ta in även detta i beräkningen om man väljer bort äkta skinn av miljöskäl.

Inte nog med att skinn blir snyggare med åren, att handla skinnprodukter second hand skonar både människor och miljö

Hur tar du bäst hand om skinn?

Skinnkläder och accessoarer är ju en djurhud och fungerar i stort sätt på samma vis som vår hud, dvs den kan bli torr och behöva mjukgöras för att inte spricka. Smörj hellre in dina skinnkläder en gång extra än för lite och kom ihåg på att behandla dina fina second hand-köp, eftersom du inte kan vara helt säker på hur den tidigare ägaren tagit hand om plagget.

Visste du att?

 • Ovansidan av lädret, oftast känt som just skinn, heter narv och undersidan heter mocka

 • Det engelska namnet på mocka, "suede", kommer ursprungligen från den franska benämningen "gants de suede", som betyder handskar från Sverige, från en viss typ av handske som under 1800-talet importerades till Frankrike till Sverige

 • 90% av allt läder som tillverkas garvas med hjälp av tungmetallen krom

 • Skinnkläder som tillverkats genom kromgarvning bör sorteras som miljöfarligt avfall - om de slängs

Uppäck kläder och accessoarer i skinn

Skinn är ett mångsidigt material som kan leva i generationer. Har du inte redan en klassisk skinnjacka eller ett par allround-kängor rekommenderar vi att du investerar i detta för livet. Hitta dina favoriter bland tusentals skinnprodukter och kläder i skinnimitation.

Skinnjackor

Damskor

Skinnväskor

skor herr.jpg

Herrskor

Accessoarer

Skinnimitation

Sellpys lilla skola om siden

siden.jpg

Hur tillverkas siden?

Siden är ett naturmaterial som tillverkas av silkestråd från sidenfjärilens larver, den s.k. silkesmasken. Silkesmasken äter upp sig, vanligt förekommande i Mullbärsträd och spinner sedan in sig i silkestråd för att förpuppas. Kokongerna ångas eller kokas oftaste hela och den långa råsilkestråden frigörs och behandlas på önsvärt sätt för att få fram rätt kvalitet på silkestråden. Siden är ett spännande naturmaterial som är mycket svårt att kopiera.

Är siden miljövänligt?

Om man ser till utsläppen har silke ett relativt lågt CO2-utsläpp per kg och fibern bidrar inte till utsläpp av några mikroplaster (som de flesta syntetfiber) eller till stora mängder bekämpningsmedel och vattenåtgång (som en hel del bomull). Däremot kan man fråga sig huruvida det är etiskt försvarbart att de flesta kokongerna kokas levande under tillverkningen av silkestråd. Det finns idag i mycket liten skala s.k “Non-violence silk” där larverna tillåts krypa ur kokongerna innan silkestråden tas ut.

Hur är siden att ha på sig?

Unikt för silkesfibern är att den inte har något som sticker ut från den och därför leder till en mycket len väv som aldrig sticks. Siden är naturligt temperaturreglerande och har egenskapen att den värmer vid kyla och svalkar vid värme, samt transporterar bort fukt på ett effektivt sätt. På grund av att siden nästintill är helt friktionsfritt skyddar och värmer sidentyget jämt mot kroppen.

Visste du att?

 • Siden är världens längsta fiber och en enda silkestråd i en kokong kan uppnå en längd på flera hundra meter

 • Silkestråden började användas i Kina 7000 f.kr - alltså en mycket gammal fiber

 • Siden är det material som har bäst draghållfasthet i förhållande till sin tjocklek - alltså ett mycket hållbart material

 • För att sen få ihop ett kilo silke sägs det att det behövas över 3000 kokonger

Upptäck siden

Siden är ett mycket mångsidigt material och används i såväl högkvalitativa funktionskläder som i lyxiga klänningar och blusar. Oavsett vilken livsstil du har, går det att hitta sidenplagg som fungerar för dig. Sköter du om materialet rätt håller det bra och gör dig glad många år framöver.

Hitta dina siden-favoriter HÄR

Fyra stilar med samma skjorta

skjortor

Vill du skaffa dig en hållbar relation till din garderob är det bästa du kan göra att använda det du har, mycket och länge. Men hur kul är det egentligen att se likadan ut varje dag? Vill du kombinera en hållbar garderob med en omväxlande stil och hög modegrad finns det sätt att styla dina favoritplagg till nya outfits. Inte nog med att du får en luftig garderob och kan packa lätt när du reser. Du framstår dessutom som både kreativ och cool.

Först ut är basgarderobens tidlösa stjärna; den vita skjortan. Här kommer våra tips på hur du kan skapa fyra stilar med samma plagg!

Den axellösa skjortan

Knäpp upp några knappar och dra ned skjortan till under axlarna för att visa dekolletage och få till en lyxig stil. Efter ärmarna blir lite längre behöver du rulla upp dem men det gör ju inget eftersom det är så snyggt.

skjorta.jpg

Den ärmlösa skjortan

Vill du trolla fram en ärmlös topp går även detta bra med den klassiska skjortan. Knyt ärmarna bakom ryggen som en rosett och vik noggrant ned kanten framtill. Stoppas med fördel ned i höga jeans.

skjorta2.jpg

Bak och fram-skjortan

Du kanske gillar toppar med hög krage? Vänder du på din skjorta har du ett plagg med ett helt nytt uttryck. Beroende av om du väljer att ha öppen eller stängd rygg, visa magen eller ej passar den här stilen för såväl fest, festival, vardag och business.

skjorta3

Omlott-skjortan

Vill du trolla fram en ny siluett och är trött på knappar? Testa då att göra din skjorta till en omlottskjorta. Stoppar du ned ändarna i byxlinningen behöver du inte ens knäppa knapparna.

skjorta4

vanor som gör världen bättre

hållbara vanor.jpg

Trots att uttrycker “ingen kan göra allt men alla kan göra något” har sett sina bästa glansdagar tycker vi ändå att det finns något där som är värt att tjata om.

Skapar du en hållbar vana har du förutom att minska din eget avtryck ökat chansen att någon annan inspireras av dig. Skapar vi alla en liten hållbar vana idag och lyckas inspirera en person vardera skulle vi plötsligt ha 15 miljarder goda vanor på jorden. Och har inte det någon stor inverkan så vet jag inte vad som har. Vilken vana är du mest sugen på att starta?

Använd dina kläder lite längre

Vi går mot att använda våra kläder färre och färre gånger. Vi utmanar dig att våra trotsa trenden!

Äger du kläder som du tycker om ökar chansen att du kommer att använda dem mycket och länge. Gör det till en utmaning att använda en klänning två fester i rad, ha på dig samma jeans under flera dagar i rad eller häng fram 5 plagg under söndagen som du matchar och använder under en hel vecka.

Visste du att?

 • Du halverar ett plaggs klimatavtryck genom att använda ett plagg dubbelt så länge

Köp bara kläder second hand under ett helt år

Studier har visat att vi köper över 10 kg kläder per person och år. Väljer du att köpa lika mycket kläder men byter ut nyproducerade kläder mot second hand bidrar du till stora miljövinster och en bättre jord.

Visste du att?

 • Du spar CO2 motsvarande en flygresa när du väljer du second hand under ett år

 • Du spar vatten motsvarande 35 duschar när du skippar nyproducerat under ett år

Tycker du att det låter lite?

Om vi tänker oss att var fjärde person i Sverige skulle skapa den här vanan under ett år skulle det spara  CO2 motsvarande 200 000 flygresor till New York och vatten motsvarande en persons årsförbrukning av vatten under 75000 år.

Tänk, bara genom att att bara ändra hur vi shoppar kläder…:)

Följ dina klimatbesparingar när du handlar och säljer med Sellpy

Ta cykeln eller åk kommunalt till butiken

En enkel vana att börja med är att skippa bilen när du ska handla kläder, mat, prylar eller hämta ut ett paket. Det kanske låter som en liten uppoffring men gör skillnad för ett plaggs totala utsläpp.

Visste du att?

 • Utsläppen från biltransport till och från butiken motsvarar 20% av ett plaggs totala klimatpåverkan

Sellpys lilla skola om linne

lin.jpg

Vad är skillnaden på linne och lin?

Med linne syftar man på textilerna som är tillverkade av garn som kommer från plantan lin

Hur tillverkas kläder i linne?

Textilfibrerna som utgör materialet i linnegarn och linnekläder kommer från stjälkarna hos linplantan. Genom att plantan ruttnar, torkas och därefter går igenom fler behandlingssteg erhålls ett slitstarkt garn som använd för vävning av textilier.

Är linne miljövänligt?

Linne är ett naturmaterial som genom sin egenskaper har används i slitstarka textilier sedan flera hundra år. Linplantan trivs bra i svala klimat och behöver förhållandevis lite vatten för att klara sig. Plantan är sällan utsatt för skadedjur, vilket är positivt ur ett miljöperspektiv då man sällan behöver tillsätta skadedjursbekämpning i framställningen. Eftersom linplantan inte kräver konstbevattning, är tålig mot skadedjur och även skapar ett mycket slitstarkt tyg är det ett miljövänligt alternativ. Om du använder plagget det vill säga, ett hållbart plagg är ju alltid ett plagg du använder mycket!

Hur är linne att ha på sig?

Linnetyg är något grövre i sin karaktär än t.ex bomull, lyocell och siden och vissa kan nog tycka att det sticker och skaver lite om det ligger närmast kroppen. Linne blir dock mjukare med tiden och olika behandlingssätt gör att även linne kan kännas mjukt och följsamt redan från början.

Visste du att?

 • Linne användes i de flesta textilier här i Sverige förr i tiden och att det är därför man kallar en ärmlös tröja för linne och anledningen att man fortfarande benämner lakan sänglinne

 • Fläckar går oftast bort lättare på linne än på bomull och det behövs inte lika varmt vatten under tvätten

Upptäck linne

Hitta dina favoriter i linne HÄR

Sellpys lilla skola om ull

ull.jpg

Hur tillverkas kläder i ull?

Allt som oftast syftar materialet på fårull men andra vanligt förekommande ulltyper kommer från lama, kanin och get. Fåren klipps en eller flera gånger om året och ullen spinns till garn efter att ha tvättats och kardats. Majoriteten av våra ullkläder tillverkas utanför Sverige.

Är ull miljövänligt?

Ull är ett naturmaterial med många miljövänliga, goda och unika egenskaper. En stor anledning till att ull anses miljövänligt är den höga kvalitén, långa livslängden och på grund av att materialet inte behöver tvättas lika ofta för att hålla sig fräscht. Ett ullplagg som sköts rätt kan hålla en hel livstid!

Hur tar du hand om ull på bästa sätt?

Du behöver inte tvätta ullplagg ofta för att de ska kännas fräscha. Vädrar du ulltröjor, punktbehandlar fläckar och ser till att använda special-tvättmedel (när det väl är dags) kommer dina ullkläder att hålla länge. Att ull noppar är helt normalt och inte nödvändigtvis ett tecken på sämre kvalitet. Ta försiktigt bort nopprorna löpande så håller sig plaggen fina länge.

Hur är ull att ha på sig?

Beroende från vilket djur ullen kommer och beroende av hur det spinns och behandlas kan ullen variera mycket i känsla. Merinoull är mjukt och lent mot huden och vissa yllegarn kan kännas lite stickiga. Allmänt kan man säga att ett plagg blir mer hållbart och slitstarkt ju mer stickigt det är. Unikt för Ull är att materialet avleder fukt från kroppen så att du slipper bli kall och frysa. Att ha ullkläder på sig på sommaren kan även ha en isolerande verkan mot värmen, likväl som det är toppen under kalla dagar.

Upptäck din favorit bland alla ullsorter

Fårull

Den mest mångsidiga av alla ullsorter som får sin karaktär baserat på art och produktionssätt. Ett material som finns i många olika typer av plagg.

Hitta kläder i Fårull

Merinoull

Kommer från får som är avlade att bara producera mer följsam ull. Materialet känns något mjukare än konventionell fårull.

Hitta kläder i Merinoull

Mohair

Ull från Angora-geten som produerarar en ull som kan skifta mycket i tjocklek och känsla. Uppskattad för sin lyxiga glans.

Hitta kläder i Mohair

Kashmir

Ull från Kashmir-geten som producerar finare fibrer till otroligt mjuka textilier.

Hitta kläder i Kashmir

Alpacka

Ull från lamadjur och är mindre stickigt och glansigare än konventionell fårull.

Hitta kläder i Alpacka

Angora

Ull från Angorakaninen som karakteriseras av sin mycket snabbt växande och mjuka päls. Ger mycket varma kläder som inte sticks.

Hitta kläder i Angora

Jakull

Ull från en oxe som lever i Tbet, Ryssland och Mongoliet. Karakteriseras av sin otroligt förmåga att hålla värmen i extrema förhållanden. Ovanlig och exklusiv ulltyp som återfinns i betydligt färre kläder än alla sorter ovan

Hitta kläder i Jakull

Inspireras av klimatsmarta tips från våra kunder

4IMG_9728.jpg

Vi frågade våra kunder om deras mest klimatsmarta tips för en hållbar livsstil, och tänk vad glada och stolta vi blev över alla kloka, enkla och smarta tips som minskar vårt klimatavtryck och samtidigt höjer livskvalitén. Att inspireras av andra är nyckeln till förändring så här kommer våra favorit-tips att välja och vraka bland.

Ät veganskt, närproducerat och kanske odla själv. Det finns inget finare än att skörda sina egna grönsaker och veta precis var alla ingredienser kommer ifrån.

 Snacka med vänner och familj vad ni kan göra tillsammans; byt kläder med varandra, ha vegetariska matlagningskvällar, ge er ut i skogen tillsammans och utmana varandra i att fatta bra miljöval varje dag!

Lyssna på barnen för de har en sån enkel inställning.

Ha en köttdag i veckan istället för en vegetarisk dag i veckan.

“Satsa på ett fåtal, dyrare plagg med bättre kvalitet"

Umgås mycket med nära och kära samt nya människor som du är nyfiken på - så hinner du inte ens tänka på att shoppa så mycket! 

Börja gå på växtbyten/sticklingsbyten istället för att köpa nya växter, jätterolig aktivitet där man både kan hitta nya fantastiska växter och träffa andra härliga personer.

Minska matsvinnet, köp hellre för lite mat när du handlar än för mycket så att du måste slänga allt när det blir för gammalt om du ej hunnit äta det

Hitta alternativ till engångsprodukter, eller sådan som håller längre och spar på naturen, t.ex ansiktsrengöringsduk istället för sminkborttagningsmedel, menskopp, tygpåsar istället för plast och självklart second hand.

Handlar du nytt ska du köpa något som du vet kommer hålla länge och som du kommer att ha användning av.

Hitta en stil du trivs i och hålla sig till den istället försöka hänga med i alla trendväxlingar som gör att man måste köpa nya plagg varje säsong.

“Tänk dig för varje gång du står med en ny pryl i handen i affären... Behöver jag den? Om ja... Går det att hitta det begagnat istället?”

Vilken typ av klimatkämpe är du? Gör vårt test och hitta svaret!

klimatkämpe.jpg

Sellpys lilla skola om ekologisk bomull

bomull.jpg

Vad är ekologisk bomull?

Ekologisk bomull är bomullstyg som är tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjord gödsel. Marken behöver vara kemikaliefri under tre år för att kunna odla bomull som kallas ekologisk och skördarna varieras med fler grödor än bomull.

Är ekologisk bomull miljövänligt?

Ja och nej. Eftersom konventionell bomullsodling kräver stora mängder kemikalier som skadar människor och miljö är ekologisk bomull fördelaktigt av denna anledningen. Dock säger inte märkningen något om vilka kemikalier som får användas under behandling, färgning och transport. Oavsett om en bomullsplanta odlas ekologiskt eller inte är plantan i sig mycket törstig på vatten och det går åt stora mängder för att få bra skördar. Vatten- och kemikalieaspekten av bomullsframställningen är därför ett problem, även hos ekologisk bomull

Läs mer om varför det är viktigt att spara vatten

Hur ska man tänka när man handlar?

Står du inför att handla ett bomullsplagg och det finns ett likvärdigt alternativ som är ekologiskt rekommenderar vi att du väljer det. Fundera en extra gång på om det är en modell och stil som du tycker om och som du kommer att använda länge. Finns plagget att hitta second hand är det ännu bättre - då spar du på både kemikalier och vatten.

Hitta kläder i ekologisk bomull

Handla ekologisk bomull på Sellpy.se HÄR

Sellpys lilla skola om lyocell

lyocell.jpg

Hur tillverkas lyocell?

Ett organiskt material som tillverkas av snabbväxande träd som t.ex- eukalyptus och bok. För att skapa fibern används kemikalier som tillsammans med träet bildar en cellulosamassa från vilken fiber utvinns.

Är lyocell miljövänligt?

Lyocell betraktas ofta som ett väldigt miljövänligt material. Anledningen till att lyocell till skillnad från viskos, som även det är tillverkat av cellulosa, anses miljövänligt är på grund av att kemikalier återanvänds i ett slutet system och leder till lite restavfall. Odling av träden är till skillnad från bomullsplantan mindre resurskrävande, tar mindre plats och kräver inte lika mycket vatten och skadedjursbekämpande kemikalier. Textilier tillverkade av fibern är mycket tåliga och håller länge om de vårdas.

Hur är lyocell att ha på sig?

Materialet har en väldig mjuk känsla mot huden och passar utmärkt för blusar, skjortor, klänningar och övriga kläder som kräver ett fint fall. Tyger har en naturlig lyster och är ett bra alternativ till viskos, bomull och siden.

Visste du att?

 • Lyocell är samma sak som Tencel

 • Lyocell är en s.k. regenatfiber och klassificerades som en egen fibertyp så sent som 1996

Upptäck lyocell

Vi har samlat Sellpys alla härliga kläder i lyocell HÄR!

Följ din CO2-besparing när du köper och säljer med Sellpy

koldioxid.jpg

Vi har gjort det ännu enklare att göra hållbara val och visar nu hur mycket koldioxid (CO2) du som Sellpykund sparar när du köper och säljer med Sellpy. Genom att välja second hand framför nyproducerat minskas den negativa klimatpåverkan från koldioxidutsläpp förenat med nyproduktion av kläder och med tydligare siffror är det nu ännu lättare att motiveras av sina hållbara val.

Varför är det viktigt att vi släpper ut mindre CO2?

co2a.gif

Ökade utsläpp av koldioxid (CO2) och av övriga växthusgaser (CO2e) ökar växthuseffekten. Växthuseffekten innebär en gradvis förhöjning av medeltemperaturen i jordens atmosfär och oceaner vilket orsakar förändringar av klimatet och medför stora utmaningar för miljö, människor och djur. I Sverige kan vi i dagsläget översätta våra konsumtionsvanor till ca 10 ton CO2e-utsläpp per person och år. För att komma ned på 2 ton som förordas av IPCC* krävs krafttag från flera håll. Som privatperson kan du bland annat göra skillnad genom att göra medvetna och mer hållbara val när du konsumerar.

Läs mer om vad det innebär att spara på koldioxid

Varför bildas CO2e när kläder tillverkas?

Kläder tillverkas av icke-förnyelsebara bränslen

Polyester, akryl, polyamid och elastan är alla exempel på material som ofta tillverkas av icke förnybara fossila bränslen, t.ex. olja och naturgas. Utvinningen av råvaran samt produktionen av fibrer är ofta mycket energikrävande.

Kläderna transporteras långt

Trots att studier har visat att transporter i samband med import inte av kläder inte står för en stor del av ett plaggs totala utsläpp, bidrar de ändå till utsläpp, som växer i takt med att fler kläder produceras och flyttas över jorden.

Elproduktionen i tillverkningsländer

En stor del av avtrycken för ett klädesplagg kommer från den energi som går åt under tillverkningen och den energiproduktion som dominerar i det tillverkande landet, t.ex. kolkraft, kärnkraft eller vindkraft. Elförbrukningen under produktionen från fiber till ett plagg står för närmare 50% av ett plaggs totala avtryck.

så har vi räknat ut hur mycket co2 du sparar

Från och med nu är CO2-besparing inkluderat i alla annonser för kläder och som Sellpykund kan du följa din ackumulerande besparing av både CO2 och vatten när du loggar in på ditt Sellpykonto. Genom att bidra med kunskap om hur våra val påverkar klimatet och inspiration kring hur vi kan bidra med förändring, hoppas vi fler handlar hållbart, ger kläder längre liv och känner en större stolthet.

*FN-organet Intergovernmental Panel on Climate Change

Glad hållbar påsk med Sellpys bästa tips

Sellpy påsk.jpg

Påsken är mångas favorit bland våra högtider. Kanske är det för att våren äntligen brukar tittar fram, för att man har några extra dagar tillsammans med familj och vänner och för att det inte finns några krav på att hets-handla presenter. Låt påsken förbli en lugn högtid fylld av kärlek till maten, vännerna och till jorden med våra tre bästa hållbara påsktips. 

Ge dina kläder längre liv 

Nu är vintern förbi och det är tydligt vilken tröja, jacka, mössa och byxor som du inte använt under hela säsongen. Istället för att slänga eller glömma bort dina oanvända saker kan du frigöra plats i lådor och förråd genom att skicka in dem i en Sellpypåse. Förutom att du får bättre koll hemma och hittar saker du inte använt på ett tag, gör du en hållbar insats genom att förlänga livet på kläder och prylar. 

Miljöavtrycket för ett plagg blir lägre i takt med antal gånger det används så se till att det älskas, respekteras och används mer!

Dags att så frön

Har du en liten plätt jord utanför ditt hus, en balkong i solen eller ett fönster med plats för krukor? Såhär påsktider är det dags att så dina favoriter som kan bli till mat under sommaren. Inte bara för att egen odling skapar lycka och stolthet, du slipper även  besprutade grönsaker och skapar ditt eget hållbara och närodlade kretslopp!

Ägna tid åt att läsa och lära

En stol i solen bakom dina solglasögon är en perfekt plats att lära sig mer och fundera på goda vanor. Funderar du över hur du ska börja pensionsspara, varför man egentligen firar påsk, hur man lagar egen sill eller hur du under året ska minska ditt eget klimatavtryck? Sellpy kan inte hjälpa dig med allt men i alla fall med inspiration kring hur du får en mer hållbar livsstil!

Ta del av mer inspiration och fler tips i vår blogg!

Så har vi räknat ut hur mycket co2 du sparar

koldioxid.jpg

Nu möjliggör vi för fler att leva cirkulärt genom att redovisa koldioxid-besparing för alla kläder på Sellpy.se. Genom att bidra med kunskap om hur våra val påverkar klimatet och inspiration kring hur vi kan bidra med förändring, hoppas vi fler handlar hållbart, ger kläder längre liv och känner en stor stolthet.

Vad det innebär det att spara på koldioxid

Med koldioxidbesparing menar vi mängd växthusgaser/koldioxidekvivalenter (CO2e) i kg i som går åt för att nyproducera motsvarande vara. Genom att köpa något second hand istället för nytt gör du skillnad genom att inte bidra till de många negativa effekterna som kommer av utsläpp av koldioxid och den ökade växthuseffekten.

Hur vi har räknat

För vår koldioxidberäkning har vi gjort ett par försiktiga antaganden baserat på de källor vi valt att ta del av.

 • För att tillverka 1 kg bomull krävs 11.25 kg CO2

 • För att tillverka 1 kg polyester krävs 17 kg CO2

För våra mest sålda varor har vi gjort antaganden kring andelen bomull och/eller andelen polyester. Vi har valt dessa två material då de är de mest frekvent förekommande textilfibrerna i våra kläder och det kring dessa material finn tillförlitlig data.

Exempel:

 • 1 t-shirt → 100 bomull%,

 • 1 klänning → 50% bomull, 50% polyester

 • 1 kavaj → 20% bomull, 80% polyester

Då vi alltid väger alla varor i samband med paketering har vi kunnat använda realistiska viktmått samband med vår koldioxiduträkning. Vi har räknat ut antal kg CO2 som går åt till att tillverka 1 kg av respektive plagg. På detta sätt kommer samma typ av kläder skilja sig åt baserat på hur mycket det väger.

Mer tyg och större vikt = större CO2-avtryck

Läs mer om hur du kan se din vattenbesparing när du handlar på Sellpy

De källor vi har använt

Vi har baserat våra antaganden på data främst från två rapporter.

Rapporten Environmental assessment of Swedish fashion consumption av Sandra Roos, Gustav Sandin, Bahareh Zamani, Greg Peters, 2015

http://mistrafuturefashion.com/wp-content/uploads/2015/06/Environmental-assessment-of-Swedish-fashion-consumption-LCA.pdf

Rapporten Klimatdata för textilier av Sandra Roos och Mikael Larsson, 2018

https://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/uppdelat-efter-omrade/hallbar-konsumtion/rapport-klimatdata-for-textilier-swerea-2018.pdf

Fler delar att ta hänsyn till när det kommer till textiltillverkning

Tillverkning i polyester och bomull leder inte bara till utsläpp av växthusgaser utan kräver även stora mängder vatten och ofta stora mängder kemikalier. De sociala förhållandena för de som jobbar i textilfabrikerna och på bomullsfältet, huruvida det förekommer barnarbete och vilka löner som betalas ut, är alla delar som kan kan vara bra att han i åtanke.

 

Fler artiklar, inspiration och tips på Sellpy Stories

3 tips på hållbara matvanor att starta med under Earth Hour

hållbara tips.jpg

Köp mat som du kommer att äta upp

Nog för att det är kul att testa nya smaker och storhandla när lönen har kommit men ofta leder våra frikostiga vanor till att mat slängs i onödan eller glöms bort längst inne i skafferiet. Handlar du mat som du vet att du älskar att äta upp, den mängd du vet att du kommer att äta upp och fryser in mat som riskerar att bli gammal agerar du mer hållbart utan att egentligen tumma på någonting!

 

Tips!

Har du mat hemma som du inte tror kommer att gå åt? Ta med dig matlådor, burkar eller frukt till jobbet nästa gång då minskar du inte bara matsvinnet utan blir världens populäraste kollega!

 

Våga fråga var maten kommer från

Vi kan alla hjälpas åt att öka medvetenheten hos restauranger och matbutiker genom att fråga var köttet kommer från, varför frukten fraktats långt eller varför fiket väljer bakverk med palmolja. Ställer du frågor, vågar avstå och ställer krav är du med i förändringen mot en mer hållbar värld.

Starta en klimatsmart middagsklubb med startskott på lördag

De allra flesta älskar middagar i goda vänners lag så utnyttja detta forum för att sprida bra exempel och inspirera varandra till mer håll och god mat. Varför inte börja redan på lördag under Earth Hour med tända ljus och bra samtal?

Lycka till och smaklig hållbar måltid!

Våra tips om hur du firar Earth Hour med hållbar shopping

konsumption.jpg

Dela goda exempel genom att starta en secondhand-utmaning

Allt (nästan) som du kan handla nyproducerat går även att hitta second hand och ofta är det bara av ren vana som många i första hand sneglar åt det som är nytt. Startar du en utmaning bland vänner och familj där ni delar med er av era hållbara köp, butikstips och inspiration kommer du få med dig fler på tåget. Eftersom vi människor är flockdjur som gillar att följa med strömmen kommer du lätt att få med dig de som tidigare aldrig handlat second hand.

 

Sellpy.se kan du handla tryggt och säkert bland 300 000 unika second hand-varor. För dig som gillar lyx, fynd, kostymer, småprylar, hållbarhet, samlarprylar eller som bara vill hitta en ny vårgarderob

 

Handla från hållbara företag

Din roll som konsument är viktigare än du kan tro. Genom att ifrågasätta, vilja ta reda på mer om kläderna, elektroniken eller smycket du vill köpa visar du vad som är viktigt och sår frön för en mer hållbar utveckling. Genom att aktivt välja bort varumärken som inte står för hållbara ideal påskyndar du viktig förändring.

Köp och använd det du älskar

Nog för att det kan vara kul att fynda toppar med roliga färger när våren är på gång eller haka på en kortlivad trend bör du hålla dig till dina favoriter om du vill vara en mer hållbar konsument. Hållbara kläder är kläder som används och chansen att du kommer att älska, respektera och ha ett plagg längre ökar om det är något som du gillar att ha på dig.

Lycka till och happy hållbar shopping!

Källor:

https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elanvandning/

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-territoriella-utslapp-och-upptag/

Gör mer än att släcka lampan under Earth Hour - 3 tips på hur du spar energi

energitips earth hour.jpg

Byt till ett mer hållbart elavtal

I Sverige har i lyxen att kunna välja mellan en stor bredd av mer hållbara miljöavtal och med ett elavtal märkt med Bra miljöval är du garanterad el från förnybara källor samt bidrar till att minska efterfrågan på el med hög miljöbelastning.

 

Visste du att?

Sverige har minskat sina klimatpåverkande utsläpp med 26 procent sedan 1990 mycket tack vare fokus på mer förnyelsebara energikällor.

 

Lev mer energieffektivt liv och spar pengar på köpet

Beroende av hur du lever; hur många ni är i familjen, om ni har en sommarstuga, 3 lång-duschande hockeyspelande tonåringar hemma eller är uppkopplade dygnet runt finns det små enkla förändringar att göra. Förutom att belasta miljön mindre kan du dessutom spara pengar. Ta en titt på elfakturan nästa gång och sätt upp ett mål som hela familjen känner sig engagerade i.

Påverka ditt företag

Ensam är stark,men våra Sveriges företag och industrier står för närmare 40% av den totala energianvändningen. Ställ frågor om elförbrukning och utsläpp under din nästa anställningsintervju, starta en hållbarhetsgrupp på jobbet och var med i utvecklingen av ditt företag i en mer hållbar riktning.

https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elanvandning/

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-territoriella-utslapp-och-upptag/

Sellpy är klimatpositiva!

När folk tidigare har frågat oss om vårt klimatavtryck har vi med god känsla i magen sagt att vi gör stor skillnad genom att möjliggöra för fler saker att cirkulera och sänka tröskeln för att handla second hand. Men för att ha bättre svar på tal, få bättre koll på våra klimatbesparingar och kunna sätta detta i förhållande till våra egna utsläpp följer vi nu upp vår verksamhet på månadsbasis. Samtidigt som vi förstår var vi bör lägga våra prioriteringar och minska utsläppen, växer samtidigt vår stolthet och övertygelse om att vägen framåt mot en ännu mer klimatpositiv verksamhet handlar om att ge fler kläder och prylar länge liv.

Så har vi räknat på att vi är klimatpositiva

klimatavtryck.png

Sellpy savings per månad

Genom att möjliggöra försäljning av återanvända plagg kan vi tillsammans med alla våra kunder spara stora mängder CO2e. Mängden motsvarar utsläpp från nyproduktion av lika många plagg som vi säljer under en månad.

Beräkning och avgränsningar

Som underlag för våra beräkningar ligger data från rapporter av bland annat Sandra Roos, forskare på RISE.

1 kg bomull = 11,25 kg CO2e

1 kg polyester = 17 kg CO2e

Med CO2e innebär växthusgaser omräknat till koldioxid-ekvivalenter.

För att inte räkna för högt har vi räknat med en substititionsfaktor på 0.3. Detta innebär att 0.3 återanvänt plagg ersätter 1 nyproducerat plagg.

I vår beräkning har vi i dagsläget inkluderat textilier, då detta utgör närmare 80% av vår totala mängd sålda varor.

Sellpy impact per månad

Ett viktigt steg för att kunna minska vår klimatpåverkan har först och främst varit att skapa oss en tydlig bild av nuläget och översätta alla våra verksamhetsdelar till motsvarande klimatavtryck i CO2e. Genom en bättre inblick är det lättare att göra rätt prioriteringar och satsa på förbättringar där de gör som störst skillnad.

Läs mer om hur vi vill minska våra avtryck

200 ton CO2e motsvarar 50 svenskars årliga utsläpp av växthusgaser

Siffrorna talar sitt tydliga språk. I takt med att vi utvecklar vår tjänst, möjliggör för fler att låta kläder cirkulera samt erbjuder ett ständigt växande utbud av hållbara shoppingalternativ, kan vi bli mer klimatpositiva. Detta får inte ske på bekostnad av våra interna klimatavtryck, och målen inom respektive del av verksameheten är uppsatta för att med tiden minska Sellpy impact i takt med att vi växer.

Tack till alla kunder som tillsammans bidrar med denna fantastiska besparing!

Så Blir du lika smart som Greta Thunberg inför fredagens klimatmanifestation

Foto: Anders Hellberg för Effekt Magazine

Foto: Anders Hellberg för Effekt Magazine

Greta Thunbergs engagemang sprider sig under fredagen den 15 mars till skolor och orter över hela världen under klimatmanifestationen #globalstrikeforfuture. Hundratusentals skolelever och andra engagerade människor vill uppmana politiker över hela världen att påskynda omställning, anta klmatbudgetar och tala om klimatkrisen som den aktuta kris den är.

Om du planerar att delta under fredagens klimatstrejk rekommenderar vi att du är rustad med kunskap kring de klimat-glosor Greta ofta nämner. För precis som Greta, tror vi att kunskap är nyckeln till förändring!

COP:

COP, som du säkert hört i "COP24” eller “COP23” betyder “Conference of the Parties” och refererar till den årliga sammankomsten av de 197 parter som undertecknat FN:s klimatkonvention som antogs 1992, för att stabilisera växthusutsläppen. Siffran hänvisar till vilken i raden av sammankomster det är. Under 2018 hölls COP24 i staden Katowice i Polen.

Albedoeffekten:

Albedoeffekten handlar om hur solens strålar absorberas av mörka ytor och reflekteras av ljusa ytor. I klimatdiskussionen har detta stor relevans för hur våra poler påverkas och hur snabbt isen smälter. När isarna smälter och mer öppet mörkare vatten bildas, värms mer vatten upp som i sin tur smälter mer is. Ett självspelande klimathotspiano helt enkelt. 

Climate change feedback loops

Ett exempel på en feedback loop inom klimatdebatten är Albedoeffekten (se beskrivning ovan). Alltså en loop av händelser som förstärker sig självt och gör en situation värre. Ett annat exempel på effekten av en feedback loop är resultatet av en allt större mängd permafrost i Sibirien som släpper ut metangas som i sin tur förstärker växthuseffekten.

Keelingkurvan

Visar de naturliga och säsongsberoende variationerna av halten koldioxid i atomsfären och även att koldioxid i atmosfären ökar år från år. Man brukar säga att vår planet “andas” eftersom växtlighet, bindning och utsläpp av koldioxid varierar under året i ett samspel mellan natur, djur och människor. Klimatforskare använder sig av keelingkurvan för att förutsäga koldioxidhalterna i framtiden och därmed även jordens temperatur och klimat.

De globala målen:

Även kallade SDG’s (Sustainable Development Goals) är det den mesta ambitiösa globala agendan för hållbar utveckling som länder någonsin enats om. Agendan har antagits för att minska fattigdomen, bekämpa klimatförändringarna samt för att öka rättvisa, fred och jämlikhet.

Skapa dialog kring glosorna under morgondagens manifestation eller ta upp dem under nästa söndagsmiddag med familjen och du vinner inte bara Greta-poäng utan inspirerar även till större medvetenhet och hållbara beteenden!

Källa: https://www.ted.com/talks/greta_thunberg_the_disarming_case_to_act_right_now_on_climate#t-180289