Glad hållbar påsk med Sellpys bästa tips

Sellpy påsk.jpg

Påsken är mångas favorit bland våra högtider. Kanske är det för att våren äntligen brukar tittar fram, för att man har några extra dagar tillsammans med familj och vänner och för att det inte finns några krav på att hets-handla presenter. Låt påsken förbli en lugn högtid fylld av kärlek till maten, vännerna och till jorden med våra tre bästa hållbara påsktips. 

Ge dina kläder längre liv 

Nu är vintern förbi och det är tydligt vilken tröja, jacka, mössa och byxor som du inte använt under hela säsongen. Istället för att slänga eller glömma bort dina oanvända saker kan du frigöra plats i lådor och förråd genom att skicka in dem i en Sellpypåse. Förutom att du får bättre koll hemma och hittar saker du inte använt på ett tag, gör du en hållbar insats genom att förlänga livet på kläder och prylar. 

Miljöavtrycket för ett plagg blir lägre i takt med antal gånger det används så se till att det älskas, respekteras och används mer!

Dags att så frön

Har du en liten plätt jord utanför ditt hus, en balkong i solen eller ett fönster med plats för krukor? Såhär påsktider är det dags att så dina favoriter som kan bli till mat under sommaren. Inte bara för att egen odling skapar lycka och stolthet, du slipper även  besprutade grönsaker och skapar ditt eget hållbara och närodlade kretslopp!

Ägna tid åt att läsa och lära

En stol i solen bakom dina solglasögon är en perfekt plats att lära sig mer och fundera på goda vanor. Funderar du över hur du ska börja pensionsspara, varför man egentligen firar påsk, hur man lagar egen sill eller hur du under året ska minska ditt eget klimatavtryck? Sellpy kan inte hjälpa dig med allt men i alla fall med inspiration kring hur du får en mer hållbar livsstil!

Ta del av mer inspiration och fler tips i vår blogg!

Så har vi beräknat hur mycket co2 du sparar

koldioxid.jpg

Nu möjliggör vi för fler att leva cirkulärt genom att redovisa koldioxid-besparing för alla kläder på Sellpy.se. Genom att bidra med kunskap om hur våra val påverkar klimatet och inspiration kring hur vi kan bidra med förändring, hoppas vi fler handlar hållbart, ger kläder längre liv och känner en stor stolthet.

Vad det innebär det att spara på koldioxid

Med koldioxidbesparing menar vi mängd växthusgaser/koldioxidekvivalenter (CO2e) i kg i som går åt för att nyproducera motsvarande vara. Genom att köpa något second hand istället för nytt gör du skillnad genom att inte bidra till de många negativa effekterna som kommer av utsläpp av koldioxid och den ökade växthuseffekten.

Hur vi har räknat

För vår koldioxidberäkning har vi gjort ett par försiktiga antaganden baserat på de källor vi valt att ta del av.

 • För att tillverka 1 kg bomull krävs 11.25 kg CO2

 • För att tillverka 1 kg polyester krävs 17 kg CO2

För våra mest sålda varor har vi gjort antaganden kring andelen bomull och/eller andelen polyester. Vi har valt dessa två material då de är de mest frekvent förekommande textilfibrerna i våra kläder och det kring dessa material finn tillförlitlig data.

Exempel:

 • 1 t-shirt → 100 bomull%,

 • 1 klänning → 50% bomull, 50% polyester

 • 1 kavaj → 20% bomull, 80% polyester

Då vi alltid väger alla varor i samband med paketering har vi kunnat använda realistiska viktmått samband med vår koldioxiduträkning. Vi har räknat ut antal kg CO2 som går åt till att tillverka 1 kg av respektive plagg. På detta sätt kommer samma typ av kläder skilja sig åt baserat på hur mycket det väger.

Mer tyg och större vikt = större CO2-avtryck

Läs mer om hur du kan se din vattenbesparing när du handlar på Sellpy

De källor vi har använt

Vi har baserat våra antaganden på data främst från två rapporter.

Rapporten Environmental assessment of Swedish fashion consumption av Sandra Roos, Gustav Sandin, Bahareh Zamani, Greg Peters, 2015

http://mistrafuturefashion.com/wp-content/uploads/2015/06/Environmental-assessment-of-Swedish-fashion-consumption-LCA.pdf

Rapporten Klimatdata för textilier av Sandra Roos och Mikael Larsson, 2018

https://www.naturvardsverket.se/upload/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/uppdelat-efter-omrade/hallbar-konsumtion/rapport-klimatdata-for-textilier-swerea-2018.pdf

Fler delar att ta hänsyn till när det kommer till textiltillverkning

Tillverkning i polyester och bomull leder inte bara till utsläpp av växthusgaser utan kräver även stora mängder vatten och ofta stora mängder kemikalier. De sociala förhållandena för de som jobbar i textilfabrikerna och på bomullsfältet, huruvida det förekommer barnarbete och vilka löner som betalas ut, är alla delar som kan kan vara bra att han i åtanke.

 

Fler artiklar, inspiration och tips på Sellpy Stories

3 tips på hållbara matvanor att starta med under Earth Hour

hållbara tips.jpg

Köp mat som du kommer att äta upp

Nog för att det är kul att testa nya smaker och storhandla när lönen har kommit men ofta leder våra frikostiga vanor till att mat slängs i onödan eller glöms bort längst inne i skafferiet. Handlar du mat som du vet att du älskar att äta upp, den mängd du vet att du kommer att äta upp och fryser in mat som riskerar att bli gammal agerar du mer hållbart utan att egentligen tumma på någonting!

 

Tips!

Har du mat hemma som du inte tror kommer att gå åt? Ta med dig matlådor, burkar eller frukt till jobbet nästa gång då minskar du inte bara matsvinnet utan blir världens populäraste kollega!

 

Våga fråga var maten kommer från

Vi kan alla hjälpas åt att öka medvetenheten hos restauranger och matbutiker genom att fråga var köttet kommer från, varför frukten fraktats långt eller varför fiket väljer bakverk med palmolja. Ställer du frågor, vågar avstå och ställer krav är du med i förändringen mot en mer hållbar värld.

Starta en klimatsmart middagsklubb med startskott på lördag

De allra flesta älskar middagar i goda vänners lag så utnyttja detta forum för att sprida bra exempel och inspirera varandra till mer håll och god mat. Varför inte börja redan på lördag under Earth Hour med tända ljus och bra samtal?

Lycka till och smaklig hållbar måltid!

Våra tips om hur du firar Earth Hour med hållbar shopping

konsumption.jpg

Dela goda exempel genom att starta en secondhand-utmaning

Allt (nästan) som du kan handla nyproducerat går även att hitta second hand och ofta är det bara av ren vana som många i första hand sneglar åt det som är nytt. Startar du en utmaning bland vänner och familj där ni delar med er av era hållbara köp, butikstips och inspiration kommer du få med dig fler på tåget. Eftersom vi människor är flockdjur som gillar att följa med strömmen kommer du lätt att få med dig de som tidigare aldrig handlat second hand.

 

Sellpy.se kan du handla tryggt och säkert bland 300 000 unika second hand-varor. För dig som gillar lyx, fynd, kostymer, småprylar, hållbarhet, samlarprylar eller som bara vill hitta en ny vårgarderob

 

Handla från hållbara företag

Din roll som konsument är viktigare än du kan tro. Genom att ifrågasätta, vilja ta reda på mer om kläderna, elektroniken eller smycket du vill köpa visar du vad som är viktigt och sår frön för en mer hållbar utveckling. Genom att aktivt välja bort varumärken som inte står för hållbara ideal påskyndar du viktig förändring.

Köp och använd det du älskar

Nog för att det kan vara kul att fynda toppar med roliga färger när våren är på gång eller haka på en kortlivad trend bör du hålla dig till dina favoriter om du vill vara en mer hållbar konsument. Hållbara kläder är kläder som används och chansen att du kommer att älska, respektera och ha ett plagg längre ökar om det är något som du gillar att ha på dig.

Lycka till och happy hållbar shopping!

Källor:

https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elanvandning/

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-territoriella-utslapp-och-upptag/

Gör mer än att släcka lampan under Earth Hour - 3 tips på hur du spar energi

energitips earth hour.jpg

Byt till ett mer hållbart elavtal

I Sverige har i lyxen att kunna välja mellan en stor bredd av mer hållbara miljöavtal och med ett elavtal märkt med Bra miljöval är du garanterad el från förnybara källor samt bidrar till att minska efterfrågan på el med hög miljöbelastning.

 

Visste du att?

Sverige har minskat sina klimatpåverkande utsläpp med 26 procent sedan 1990 mycket tack vare fokus på mer förnyelsebara energikällor.

 

Lev mer energieffektivt liv och spar pengar på köpet

Beroende av hur du lever; hur många ni är i familjen, om ni har en sommarstuga, 3 lång-duschande hockeyspelande tonåringar hemma eller är uppkopplade dygnet runt finns det små enkla förändringar att göra. Förutom att belasta miljön mindre kan du dessutom spara pengar. Ta en titt på elfakturan nästa gång och sätt upp ett mål som hela familjen känner sig engagerade i.

Påverka ditt företag

Ensam är stark,men våra Sveriges företag och industrier står för närmare 40% av den totala energianvändningen. Ställ frågor om elförbrukning och utsläpp under din nästa anställningsintervju, starta en hållbarhetsgrupp på jobbet och var med i utvecklingen av ditt företag i en mer hållbar riktning.

https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/el

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elanvandning/

http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-territoriella-utslapp-och-upptag/

Sellpy är klimatpositiva!

När folk tidigare har frågat oss om vårt klimatavtryck har vi med god känsla i magen sagt att vi gör stor skillnad genom att möjliggöra för fler saker att cirkulera och sänka tröskeln för att handla second hand. Men för att ha bättre svar på tal, få bättre koll på våra klimatbesparingar och kunna sätta detta i förhållande till våra egna utsläpp följer vi nu upp vår verksamhet på månadsbasis. Samtidigt som vi förstår var vi bör lägga våra prioriteringar och minska utsläppen, växer samtidigt vår stolthet och övertygelse om att vägen framåt mot en ännu mer klimatpositiv verksamhet handlar om att ge fler kläder och prylar länge liv.

Så har vi räknat på att vi är klimatpositiva

klimatavtryck.png

Sellpy savings per månad

Genom att möjliggöra försäljning av återanvända plagg kan vi tillsammans med alla våra kunder spara stora mängder CO2e. Mängden motsvarar utsläpp från nyproduktion av lika många plagg som vi säljer under en månad.

Beräkning och avgränsningar

Som underlag för våra beräkningar ligger data från rapporter av bland annat Sandra Roos, forskare på RISE.

1 kg bomull = 11,25 kg CO2e

1 kg polyester = 17 kg CO2e

Med CO2e innebär växthusgaser omräknat till koldioxid-ekvivalenter.

För att inte räkna för högt har vi räknat med en substititionsfaktor på 0.3. Detta innebär att 0.3 återanvänt plagg ersätter 1 nyproducerat plagg.

I vår beräkning har vi i dagsläget inkluderat textilier, då detta utgör närmare 80% av vår totala mängd sålda varor.

Sellpy impact per månad

Ett viktigt steg för att kunna minska vår klimatpåverkan har först och främst varit att skapa oss en tydlig bild av nuläget och översätta alla våra verksamhetsdelar till motsvarande klimatavtryck i CO2e. Genom en bättre inblick är det lättare att göra rätt prioriteringar och satsa på förbättringar där de gör som störst skillnad.

Läs mer om hur vi vill minska våra avtryck

200 ton CO2e motsvarar 50 svenskars årliga utsläpp av växthusgaser

Siffrorna talar sitt tydliga språk. I takt med att vi utvecklar vår tjänst, möjliggör för fler att låta kläder cirkulera samt erbjuder ett ständigt växande utbud av hållbara shoppingalternativ, kan vi bli mer klimatpositiva. Detta får inte ske på bekostnad av våra interna klimatavtryck, och målen inom respektive del av verksameheten är uppsatta för att med tiden minska Sellpy impact i takt med att vi växer.

Tack till alla kunder som tillsammans bidrar med denna fantastiska besparing!

Så Blir du lika smart som Greta Thunberg inför fredagens klimatmanifestation

Foto: Anders Hellberg för Effekt Magazine

Foto: Anders Hellberg för Effekt Magazine

Greta Thunbergs engagemang sprider sig under fredagen den 15 mars till skolor och orter över hela världen under klimatmanifestationen #globalstrikeforfuture. Hundratusentals skolelever och andra engagerade människor vill uppmana politiker över hela världen att påskynda omställning, anta klmatbudgetar och tala om klimatkrisen som den aktuta kris den är.

Om du planerar att delta under fredagens klimatstrejk rekommenderar vi att du är rustad med kunskap kring de klimat-glosor Greta ofta nämner. För precis som Greta, tror vi att kunskap är nyckeln till förändring!

COP:

COP, som du säkert hört i "COP24” eller “COP23” betyder “Conference of the Parties” och refererar till den årliga sammankomsten av de 197 parter som undertecknat FN:s klimatkonvention som antogs 1992, för att stabilisera växthusutsläppen. Siffran hänvisar till vilken i raden av sammankomster det är. Under 2018 hölls COP24 i staden Katowice i Polen.

Albedoeffekten:

Albedoeffekten handlar om hur solens strålar absorberas av mörka ytor och reflekteras av ljusa ytor. I klimatdiskussionen har detta stor relevans för hur våra poler påverkas och hur snabbt isen smälter. När isarna smälter och mer öppet mörkare vatten bildas, värms mer vatten upp som i sin tur smälter mer is. Ett självspelande klimathotspiano helt enkelt. 

Climate change feedback loops

Ett exempel på en feedback loop inom klimatdebatten är Albedoeffekten (se beskrivning ovan). Alltså en loop av händelser som förstärker sig självt och gör en situation värre. Ett annat exempel på effekten av en feedback loop är resultatet av en allt större mängd permafrost i Sibirien som släpper ut metangas som i sin tur förstärker växthuseffekten.

Keelingkurvan

Visar de naturliga och säsongsberoende variationerna av halten koldioxid i atomsfären och även att koldioxid i atmosfären ökar år från år. Man brukar säga att vår planet “andas” eftersom växtlighet, bindning och utsläpp av koldioxid varierar under året i ett samspel mellan natur, djur och människor. Klimatforskare använder sig av keelingkurvan för att förutsäga koldioxidhalterna i framtiden och därmed även jordens temperatur och klimat.

De globala målen:

Även kallade SDG’s (Sustainable Development Goals) är det den mesta ambitiösa globala agendan för hållbar utveckling som länder någonsin enats om. Agendan har antagits för att minska fattigdomen, bekämpa klimatförändringarna samt för att öka rättvisa, fred och jämlikhet.

Skapa dialog kring glosorna under morgondagens manifestation eller ta upp dem under nästa söndagsmiddag med familjen och du vinner inte bara Greta-poäng utan inspirerar även till större medvetenhet och hållbara beteenden!

Källa: https://www.ted.com/talks/greta_thunberg_the_disarming_case_to_act_right_now_on_climate#t-180289

Maxa din försäljning hos Sellpy - detta säljer bäst just nu

försäljning sellpy vår.jpg

Att låta andra köpa, ta över och använda det man själv inte längre använder är praktiskt och hållbart men kan också vara smart att göra om man vill tjäna en slant. Vi har gjort det ännu enklare för dig att inte missa några guldkorn när du packar din Sellpy-påse och kollat på vilka kategorier som säljer bäst just på Sellpy.se.


Vår-kläder

Nu börjar solen titta fram och fler börjar söka efter sneakers, vårjackor och ljusa byxor på Sellpy.se. Är det någon gång du ska packa ned kläder för soliga april-dagar är det nu! Se till att ha en Sellpy-påse redo när du tar ned vår-kartongerna från vinden och inser att det bara är häften du kommer att använda

Dofter

Visste du att vi säljer massor av såväl fulla som halvfulla parfymflaskor? Eftersom du säkert känner igen dig i att ha flertalet flaskor hemma som du inte använder, rekommenderar vi att du packar ned dem i din Sellpy-påse. Förutom att agera mer cirkulärt och hållbart kan du tjäna en bra slant.

Skinnjackor och skinnbyxor

Är det inte kul att något som är så hållbart att återanvända även toppar listan över vad som säljer bäst?! Kanske var skinnbyxor din grej förra året eller så kanske de inte passar längre?. Oavsett rekommenderar vi starkt att du packar ned dina skinnkläder i din Sellpy-påse eftersom det är en av de varorna som just nu säljer som smör.

Accessoarer

Vi tippar på att du har en låda hemma med solglasögon som väldigt sällan får se solens ljus. Eftersom dessa kategorier redan säljs till så pass bra priser just nu kan vi bara ana vad som kan hända med priserna i och med fler soltimmar under  den stundande våren! Glöm inte att packa ned accessoarer i din Sellpy-påse, så att dina solglasögon kan njuta av solens strålar på någon annan på en uteservering i vår.


Lycka till!

Klimatsmarta packtips - så tjänar du och miljön mest på din Sellpy-försäljning

klimatsmarta tips sellpy.jpg

När du gör dig av dig med det du inte längre använder och skickar in dina prylar och kläder till Sellpy gör du en hållbar insats genom att ge sakerna ett längre liv. Här rekommenderar vi några typer av saker som vi ofta har har många av hemma och som samtidigt gör stor skillnad att återanvända! Klimatsmarta packtips helt enkelt!

Ge dina jeans längre liv

Många av oss har några få jeans som älskas och används och några som nästan aldrig används. När du rensar hemma och packar din Sellpypåse rekommenderar vi dig att ta en extra koll i jeans-lådan. Jeans, som oftast består av 100% bomull kräver stora mängder vatten och energi vid nytillverkning och lämpar sig oftast fantastiskt att återanvända eftersom det är ett så slitstarkt plagg. Genom att bidra till att ett par jeans säljs second hand istället för att nyproduceras har du gjort en hållbar insats för miljön att vara stolt över!

Få inspiration kring vilka jeans vi säljer

Ge dina skönhetsprodukter längre liv

Du känner säkert igen dig i att du har prylar i badrumsskåpet som inte används ofta; en parfym du fick i julklapp, ett hårspray som inte fungerar för dig eller en kräm med fel doft. Att inte glömma badrummet vid rensningen kan förutom att bidra med mer plats och färre prylar, även bidra positivt till miljön. Många av våra skönhetsprodukter är tillverkade med en del miljöfarliga ämnen som gör skada om de slängs fel och hamnar i naturen. Genom att ge dina skönhetsprodukter ett långt liv genom Sellpy har du agerat hållbart och ansvarstagande!

Få inspiration kring vilka skönhetsprodukter vi säljer

Ge din hemelektronik längre liv 

De finns hemma hos oss alla; lådan med all elektronik, gamla datorer, hörlurar och laddare. Istället för att ta massa plats hemma kan du under utrensningen passa på att omsätta lådan till en miljövänlig skatt. Vi behåller många av våra elektronik-prylar för säkerhets skull men har sällan behov av dem i framtiden. Eftersom vår elektronik kräver stora mängder material och energi under produktion gör du miljön en stor tjänst genom att packa ned dem i en Sellpypåse och låta prylarna byta ägare. Och det snabbt, innan prylarna hunnit bli för omoderna.

Få inspiration kring vilken hemelektronik vi säljer

Ge dina festklänningar längre liv

Visste du att festklänningen är ett av de plaggen som är minst miljövänligt i vår garderob? Detta kommer sig av att vi sällan använder samma festliga klänning flera gånger och får miljöavtrycket per användning  att skjuta i höjden. Om du inte själv känner för att vara normbrytande och använda samma klänning på flera fester rekommenderar vi att du låter andra personer dansa i den! Packa ned dina klänningar i nästa Sellpypåse och gör en tjänst för miljön.

Få inspiration kring vilka klänningar vi säljer

ge bort en klimatsmart present - fem tips på hur du är både hållbar och generös

hållbara presenter sellpy.jpg

Det finns många sätt att visa sin uppskattning och ge bort presenter när någon fyller år, har fått nytt jobb, fött ett barn eller bara förtjänar något fint. Här är fem tips på presenter som tar avstånd från obetänkta sista minuten-inköp, spar på jordens resurser och som skänker glädje under lång tid.

Något gott du lagat själv

Att magen är vägen till någons hjärta är ingen myt. Tycker du om att laga mat kan en smaskig present både vara både mer prisvärd och hållbar än att köpa nya prylar. Gör en chutney på svenska äpplen, lägg in en god sill eller koka en sylt på de frysta blåbären i frysen. Köper du en fin burk och knyter ett fint band runt locket kan det inte gå fel.

En upplevelse någon älskar

Har dina föräldrar nämnt att det vore kul att lära sig dansa lindyhop? Älskar din kompis indisk mat och lyssnar bara din brorsa på Sam Smith? Ge bort ett klippkort, en konsertbiljett eller en upplevelsepresent som stannar kvar i minnet betydligt längre än en ny pryl.

Bilder som väcker minnen

I en digital tidsålder när de flesta dokumenterar det mesta med mobilen finns det många gömda bildskatter som aldrig får se dagens ljus. Framkalla favoriter från dina vänners 25-års fest, rama in en bild en bild från senaste släktträffen och ge till morfar eller skapa en årskrönika med bilder från din och din systers upptåg. Detta är en present som skänker glädje under många år.

En present som används

En hållbar present är en present som verkligen används och som minskar prylsvinnet! Fråga vad din brorsa verkligen behöver eller vad din flickvän varje dag klagar över att hon inte har! Ge bort en present som verkligen behövs.

Din värdeulla tid

Dra nytta av uttrycket “tid är pengar” och ge bort en värdefull personlig present. Kanske behöver din kompis avlastning med hundpromenader eller barnpassning, din mamma kanske behöver hjälp med att laga ett favoritplagg eller så kanske din pappa behöver hjälp med att installera sin nya dator. Att ge bort sin tid där den behövs som mest skapar tacksamhet och för oss närmare varandra.

Lycka till!

Bli mer hållbar genom att ge dina prylar och kläder längre liv

ge dina prylar ett långt hållbart liv.jpg

Det enskilt bästa och mest hållbara du kan göra med dina prylar och kläder är att ge dem längre liv! Här kommer våra bästa tips på hur dina kläder kan få långa liv, antingen hos dig eller hos andra!

Tänk nytt - gör om

Köpte du för långa jeans men du älskar modellen? Prova att fixa till dem istället för att göra dig av med dem. Har klänningen fel typ av ärm eller passar filten mer som ett överkast? Ta en kreativ tankesnurr innan du gör dig av med dina prylar. har du själv inte kunskap kring hur du lagar kanske du har en vän eller släkting som du kan muta med en god middag mot att sy upp ett par byxor?

Laga och fixa det du tycker om

Putsa skor, byt en sula, sy i en knapp, lappa ett par byxor, limma dit favoritörat på koppen eller skruva fast något som sitter löst. Att laga en kär sak ger dig möjlighet att fortsätta använda det du älskar, spar pengar och är snällt mot miljön. På Sellpy väljer vi att inte sortera bort kläder och saker med mindre defekter och låter kunden välja vad som är säljbart eller inte. Ett problematiskt hål för en person kan vara en rolig utmaning för en annan.

Tvätta rätt

Att tvätta hela plagg i onödan är energi- och vattenkrävande och små fläckar kan oftast punktbehandlas. Men tror du att du kommer att använda och tycka om plagget mer om du tvättar det, är det alternativet alltid bättre framför att köpa ett nytt. Ett oanvänt plagg med en fläck gör ingen glad, allra minst miljön. Tvätta fulla maskiner och på ett sätt som inte sliter på tyget, så kan du älska och älska plaggen länge!

Låt någon annan förlänga livet på dina kläder och prylar

Du har kanske inte lust att ha ballerina-skor i vår eller så har du vuxit ur dina favoritjeans? Lugn bara lugn, det kommer att finnas andra som kan använda och älska dem. Du tar bara hand om dina prylar och kläder så länge du själv använder och älskar dem. Vilken tur att Sellpy sedan finns för att underlätta din utrensning!

Tre tips på hur du shoppar klimatsmart

shoppaklimatsmart.jpg

Att maximera användningen av kläder och prylar gör gott för miljön. Om vi använder våra kläder i genomsnitt tre gånger längre skulle miljöpåverkan minska med 70 procent. Här kommer tre tips på hur du kan shoppa klimatsmart utan att tumma på stil!

Köp kläder du älskar

Om du köper plagg, material och modeller som du vet att du kommer att älska och använda många gånger har du en miljösmart och hållbar inställning till konsumtion. Köper du plagg som dessutom går att kombinera på många sätt och har en tidlös stil är det ännu bättre!

Handla hållbart

Kanske vet du inte riktigt vad som är din stil eller har en ombytlig inställning till trender, färger och modeller. Genom att handla second hand fortsätter du att förlänga plaggens liv och tar över stafettpinnen från någon annan. Använd och älska vidare!

Hyr dina favoriter

För dig som vill ha något extra till ett speciellt tillfälle eller inte orkar äga alla kläder du bara vill använda få gånger funkar det alldeles utmärkt att hyra dina outfits. Att hyra kläder är oftast snällt mot plånboken, tillåter dig att prova nya stilar och ger dig möjligheten att välja mellan massor av premium-kläder. Samtidigt maximeras användningen per plagg och du gör klimatet och miljön en stor tjänst!

 

Återvinna och Återanvända - vi lär dig skillnaden

återvinna och återanvända.jpg

Att återvinna eller återanvända - skillnaden är stor men termerna blandas ofta ihop! Vi reder ut skillnaden!

Vad är att återanvända?

Du förlänger livet på dina saker. Antingen hittar du ett nytt användningsområde själv, gör om, ger bort, säljer med Sellpy eller ger till välgörenhet där någon annan ger prylen ett nytt hem.

Vad är att återvinna?

Du ser till att materialet kommer till användning för tillverkning av en ny vara och tar till vara på de resurser som finns i varan. Alla material, saker och plagg återvinns på olika sätt och oftast är det teknik som avgör till vilken grad något kan återvinnas.

Klädåtervinning - hur fungerar det?

När det pratas om klädåtervinning är det allt som oftast mekanisk återvinning som avses. Kläderna sönderdelas då till mindre beståndsdelar och blir till andra varor t.ex. fyllningsmaterial och trasor. Kemisk återvinning, då textilfiber blir till nya textilfiber, förekommer tyvärr i väldigt liten skala men tekniken utvecklas ständigt för att kunna tillgodose ett allt större behov.

Vad är bäst att göra?

Återanvändning är i alla lägen det mest klimatsmarta att göra! Återvinning kräver ju fortfarande att något nytt tillverkas, vilket vi slipper då vi återvinner. Men är det något som inte går att återanvända - återvinn på bästa sätt!

Mindre miljöpåverkan med ny biogas-bil

klimatsmarta transporter.jpg

För att göra det så enkelt och tillgängligt som möjligt att agera hållbart behöver vi befinna oss där kunderna är. Detta förutsätter snabb och smidig transport mellan kunder för att hämta Sellpypåsar och leverera paket med hållbart innehåll. För att ta steg i riktningen mot att göra Sellpy till en ännu mer klimatpositiv tjänst, hämtas från och med nu påsar med en miljövänlig biogas-bil.

Med en vision som syftar till att minska klimatpåverkan med mer hållbara konsumtionsmönster följer även höga ambitioner om att minska klimatavtrycket internt från samtliga steg inom verksamheten. Ett av de områden som kommer att prioriteras under de kommande åren är transporter mellan Sellpys upphämtnings-kunder. Redan nu hämtas närmare 40% av alla Sellpypåsar med eldrivna cyklar och planen är att minska avtrycket från samtliga bilar i bilflottan inom några års tid.

Från och med i mitten av februari kommer vi att börja hämta påsar med biogasbilen i området Stockholm och Mälardalen. Med biogasbilen i rull minskar Sellpy sina utsläpp med ett halvt ton CO2 per månad.

Införskaffandet av vår första biogasbil är ett steg i raden av många åtgärder för att uppnå en ännu mer klimatpositiv verksamhet. Under våren utökas Sellpys miljöbils-flotta med två nya elbilar.

Sellpys hållbarhetsarbete

Sellpys vision är att göra det så tillgängligt och enkelt för alla att konsumera cirkulärt och ge sina prylar och kläder ett längre liv. För att nå dit utvecklas tjänsten till att bli så användarvänlig som möjligt samtidigt som fokus ligger på att inspirera, vägleda och engagera kunder i frågor som rör hållbar konsumtion. Information och inspiration hittar kunder på Sellpys hållbarhetssida samt inbyggt i produkten där kunder kan se vattenbesparing per återanvänt plagg. Under våren lanserar Sellpy som första e-handel koldioxid-besparing per per vara. Målet är att göra det så enkelt för kunder att välja de bästa och mest hållbara alternativen.

Internt drivs hållbarhetsprojekt som syftar till att få ner avtrycken från transporter, inköp och materialval, t.ex införskaffande av miljöbilar, användning av plast med hög återvinningsgrad och inköp av begagnade IT-produkter.

Kontaktuppgifter

Lisa Book Taube, Head of Sustainability på Sellpy lisa@sellpy.se, 070-200 89 80

Om oss

Sellpy är Sveriges ledande e-handel för begagnade kläder och prylar med över 250 000 unika prylar och kläder på Sellpy.se. Sellpy vill göra det så enkelt som möjligt att ge sina saker nytt liv och att handla second hand och bidrar till därigenom att fler saker cirkulerar och används samt att färre saker slängs i onödan och respekteras länge. Sedan starten 2014 har Sellpy gett nytt hem till över 3 miljoner prylar. I dagsläget hämtar Sellpy påsar hos kunder i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Uppsala, Mälardalen och västa Skåne. Bor man utanför en upphämtningszon skickar kunden enkelt in påsen utan kostnad via ett Schenker-ombud.

Så får du din pappa att handla second hand

handla second hand.jpg

Du kanske har märkt att kvinnor, tjejer och tanter är överrepresenterade i forum som syftar till att lyfta klimatfrågor. Att fler kvinnor syns i debatten, fler äter vegetariskt, handlar hållbart och verkar ta beslut med klimatfrågor som drivkraft. I studier kring ämnet verkar problemet ligga i associationen mellan miljövänligt beteende och en feminin stereotyp, och att ett avståndstagande från miljöfrågor kan hjälpa stärka en maskulin identitet. Hjälps vi åt gör vi inte bara jorden till en mer hållbar plats utan även samhället mer jämställt och härligt! Har du en kille, man eller gubbe i din närhet som du vill pusha i en mer hållbar riktning kommer här våra bästa tips.

Förstå utan att döma

Ibland är det svårt att veta de bakomliggande orsakerna till ett beteende eller icke-beteende. Gräv nyfiket i din pappas beteende och beslut genom att fråga varför. Skippa den dömande attityden och försök bara att förstå. Kanske kommer din pappa att inse sidor av sig själv som han inte visste tidigare.

Att göra mer hållbara val och handla second hand är för alla, och inte bara för den kvinnliga delen av befolkningen. Våga ifrågasätt onödiga könsroller och peppa för

Ge bort en hållbar livsstil i present

Din killes 30-års dag är ett perfekt tillfälle att ge bort något miljövänligt, hållbart och kul. Kanske är det en runda bland Stockholms häftigaste vintagebutiker eller ett presentkort hos Sellpy som gör det ännu enklare att handla hållbart.

Låt manliga förebilder hjälpa till

För att bryta mönster behövs andra mönster som tar över. Man brukar ju säga att “man blir som man umgås” och sociala mönster kan vara rätt så knepiga att bryta. Dels för att vi människor gärna följer strömmen och för att vi identifierar oss i hur andra ser på oss. Genom att

Prata om alla fördelar förutom miljön

Om det inte är klimatfrågan som är drivkraften kanske du behöver börja från andra håll. Är din brorsa väldigt kostnadsmedveten (eller snål) kan du skicka över länkar med kläder som är betydligt billigare än nyproducerat. Tycker din pappa att shopping i butik är tråkigt och tidskrävande kan du köra en crash course i Sellpy-navigering så att köpen hädanefter kan klickas hem från soffan. Tycker din kompis att det är svårt att hitta allt i samma butik kan du varmt informera om att över 200 000 plagg finns blott en sida bort.

Vi gästar podden Ecofashionista

ecofashionionista.png

Vi träffade Angelica och Erika som driver Ecofashionista-podden som handlar om hållbart mode. Vi tog upp intressanta lyssnarfrågor och funderingar som väcker reaktioner, bl.a. kring vilka prylar och kläder som säljer bäst, våra tankar kring plastanvändning, hur vi prissätter alla varor och hur vi resonerar kring kvalitén i våra annonser. En mycket intressant och härlig pratstund som som satte fokus på bra ämnen.

Hoppas att ni också tycker det, god lyssning!

Second hand behöver bli en icke-fråga

debattartikel second hand.jpg

I en undersökning som gjordes av Konsumentverket 2018 undersöktes vilka kategorier av saker som är svårast och lättast att handla miljövänligt och hållbart. På topplistan över det som var svårast hamnade kläder, precis före flygresor.

Suck, kan man ju känna. Det är svårt att förstå att inte alla tycker att Second hand både är bäst, lättast och mest försvarbart både för plånboken och för miljön. Men så inser jag att min bubbla är bara min och att mina övervägningar länge formats av de jag umgås med och den arbetsplats jag varit på de senaste 3,5 åren. Alla tycker inte att Second hand är kul och bra och självklart. Långt ifrån alla har handlat något begagnat till sig själv, på sin höjd en bil. Ställer man frågan “-har du handlat ett second hand-plagg i present till någon?” även till en inbiten second hand-shoppare svarar många nej. Hur vi kan styra om de sociala normerna är så starkt anknutna til att handla second hand? Jag tror svaret är att inte göra en så stor grej av det.

Börjar vi fokusera mer på vårt behov av ett plagg och vår användning av det vi köper kanske det inte spelar någon roll om något är nyproducerat eller second hand. Det kanske till och med är så att vi inte behöver definiera om ett plagg som antingen second hand eller nytt utan bara i termer av material, känsla, stil, märke, behov och användning. Börjar vi fokusera på varför vi behöver ett plagg och köper det vi använder ökar både omtanken och respekten för det vi äger. Sannolikheten att vi tar hand om och lagar det vi verkligen tycker om ökar och risken att något bara hamnar bortglömt i garderoben eller i soppåsen minskar. En ordentlig behovsanalys är helt enkelt det första steget till en mer hållbar livsstil.

“Vi kanske inte behöver definiera ett plagg som antingen second hand eller nytt utan mer i termer av material, känsla och stil”

Efter behovsanalysen ska vi ju handla det vi behöver och då har vi konsumenter många krav. Det ska finnas ett bra utbud och vara enkelt, erbjudas rätt priser och information om varan behöver finnas tillgängligt. Finns allt detta på plats när vi köper något kanske det inte spelar någon roll om varan burits av någon annan eller kommer pinfärsk från fabriken. Du köpte ju en jacka du både tycker var snygg och som du längtar efter att börja använda, vad kul! Och vet du vad? Köpet var dessutom hållbart.

Lisa Book Taube - Hållbarhetschef på Sellpy

Sellpy erbjuder en e-handel som gör det så enkelt som möjligt för alla att konsumera cirkulärt. Genom att sätta rätt priser som matchar varorna, ta bra bilder, erbjuda ett stort utbud och toppservice kan vi sätta behovet av plagget i fokus framför faktumet att det är ett begagnat plagg.

Så botar du din klimatångest med tre enkla steg

klimatångest.jpg

Att genomföra små förändringar som gör stor skillnad är lätt! Här är tre sätt att använda din klimatångest som drivkraft!

Älska din mat, laga och ät upp!

Livsmedelssektorn är av av de mest vatten-, energi och kemikalie-krävande sektorerna och matsvinn förekommer i hela kedjan - från produktion till konsumtion. Svenska hushåll står för en stor del av resursslöseriet och slänger närmare 100 kg per person och år. Genom att köpa lagom mycket mat, frysa in i god tid, inte vara rädd för bäst före-datum och älska dina rester kan vi göra stor skillnad i vardagen.

Ge dina klänningar ett långt liv!

Vilken miljöpåverkan din klädkonsumtion får beror av material, produktion och främst ditt användningsmönster. Kläder vi använder sällan får i allmänhet större miljöpåverkan än kläder vi använder länge. Per användning är klänningen det plagg med störst miljöpåverkan och genom att ge klänningar nya hem och längre liv kan vi enkelt göra skillnad. Sälj, ge bort, sy om eller använd dina klänningar som tar plats i garderoben.

Även sopor är värdefulla

För att ta steget mot en mer cirkulär värld är det inte bara kläder och mat som bör ges nya liv; utan allt! Ta exempelvis en titt i dina hushållssopor under en vecka för att se vad som skulle gå att återvinna och återanvända. Kanske har ditt område en anläggning för matavfall eller så ligger återvinningsstationen runt hörnet. Genom att behandla dina sopor som resurser tillvaratar du stora mängder energi och gör en insats för klimat och miljö.

Stötta Stadsmissionens arbete när du säljer med Sellpy

sellpy stadsmissionen.jpg

Det vi på Sellpy inte har möjlihet att sälja skänker vi bland annat till Stockholms Stadsmission. Vi är stolta över att bidra till deras viktiga arbete med människor i utsatthet av olika anledningar, bland annat på grund av avsaknad av arbete och bostad. Stockholms Stadsmission får människor att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning och möter året om människor utan stadigvarande bostad. Tack vare gåvor kan Stockholms Stadsmission hjälpa och lindra den utsatthet som exempelvis hemlöshet innebär. Vi har ställt några frågor till Maria Gimner som är marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholms Stadsmissions sociala företag.

Vilka projekt behöver extra mycket stöd just nu?

Många insatser vi gör för människor i utsatthet är många gånger helt beroende av insamling, t.ex verksamheter som Unga Station för barnfamiljer likaså Källan råd- och stödcenter. Under vintertid är behovet stort av varma kläder, strumpor, underkläder och sovsäckar till människor som lever i hemlöshet.

Hur ser situationen kring hemlöshet och utanförskap ut just nu i Stockholm?

Vi ser att samhället har förändrats och att nya grupper hamnar i hemlöshet. Det är inte längre psykisk ohälsa och beroendeproblematik som är huvudorsakerna utan snarare låga inkomster. Det kan vara människor som genomgår en separation, som förlorar sina anställningar och därmed sin kreditvärdighet hos banker eller personer som lever på försörjningsstöd och som inte godtas av sin hyresvärd. Hit hör också gruppen av alla som nyligen anlänt till Sverige för att söka trygghet och bättre livsbetingelser och som ofta stängs ute från hållbara och värdiga bostadsalternativ.

På vilka sätt kan man själv engagera sig om man vill hjälpa till?

Det finns många sätt att engagera sig. Skänk kläder, engagera dig som volontär i Stockholms Stadsmissions verksamheter, du kan få göra allt från att hjälpa till i någon av butikerna, laga och dela ut mat, eller stötta med läxhjälp. Genom bidrag kan Stockholms Stadsmission fortsätta göra mer för att hjälpa personer i utsatthet.

Genom att donera hela eller delar av vinsten från din Sellpy-försäljning till Stockholms Stadsmission kan du hjälpa till att stötta fler som lever i utsatthet. Du hittar Stockholms Stadsmission som ett alternativ när du ska begära ut din vinst på ditt Sellpy-konto.

Göra dina nyårslöften till hållbara vanor

hållbaravanor.jpg

Lovade du som så många andra att vara mer hållbar under 2019? Det kan vara svårt att veta hur man ska börja med en förändring, vad som är viktigast och hur man får till ett beteende som varar länge. Här kommer våra bästa tips på hur du håller dina hållbara nyårslöften.

“Under 2019 ska jag äta mer hållbart”

 • Börja fundera över vad du ofta äter och gör en lista över 5 mest förekommande råvarorna och maträtterna

 • Börja läsa på om matens klimatavtryck och välj ut minst 3 små eller stora förändringar på denna lista. Kanske kan du byta ut nötköttet mot kyckling eller vegetariskt några av dagarna, köpa mer ekologiska grönsaker och svensk kött?

 • Berätta för vänner och familj om dina förändringar så får du kanske med dig några på tåget och kan stoltsera med dina förändringar

 • Om du går på restaurang - utnyttja din konsumentmakt och fråga var köttet kommer ifrån och var grönsakerna är odlade

 • Handla mer mat från de fantastiska tjänsterna Matsmart och Karma som båda jobbat för att minska matsvinnet

“Under 2019 ska jag engagera mig mer i klimatfrågor”

 • Starta en middagsklubb med vänner med olika hållbara teman där ni diskuterar och delar med er av tips

 • Följ intressanta sidor på Instagram och Twitter med handfasta tips för en mer hållbar livsstil

 • Börja lokalt och läs på om vilka initiativ som drivs i din stad eller i din stadsdel. Att tänka stort och globalt är bra men engagemang från gräsrotsnivå kan vara lättare att haka på

 • Använd appar som mäter ditt klimatavtryck och där du kan utmana dina vänner och kollegor. Vårt bästa tips är att haka på appen Deedster när de lanserar!

“Under 2019 är det mindre slit- och släng”

Fundera en extra gång innan du köper och använder en ny plastpåse i butiken

 • Minska matsvinnet genom att inte köpa mer mat än du tror att du behöver och frys in rester om du inte tror att det kommer att gå åt under veckan

 • Lär dig hur du själv enkelt kan sy i knappar och trasiga sömmar och ge dina fina och använda kläder ett längre liv genom en lagningskväll

 • Handla kläder och prylar, material och märken som du vet att du tycker om och garanterat kommer att använda

 • Gör en utrensning i dina gömmor för att hitta godbitarna du vill ha kvar och ge de saker du inte använder längre liv hos andra. Använda kläder är hållbara kläder!