krambild.jpg

STÖTTA STOCKHOLMS STADSMISSIONS ARBETE NÄR DU SÄLJER MED SELLPY

Det vi på Sellpy inte har möjlihet att sälja skänker vi bland annat till Stockholms Stadsmission. Vi är stolta över att bidra till deras viktiga arbete med människor i utsatthet av olika anledningar, bland annat på grund av avsaknad av arbete och bostad. Stockholms Stadsmission får människor att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning och möter året om människor utan stadigvarande bostad. Tack vare gåvor kan Stockholms Stadsmission hjälpa och lindra den utsatthet som exempelvis hemlöshet innebär. Vi har ställt några frågor till Maria Gimner som är marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholms Stadsmissions sociala företag.

Vilka projekt behöver extra mycket stöd just nu?

Många insatser vi gör för människor i utsatthet är många gånger helt beroende av insamling, t.ex verksamheter som Unga Station för barnfamiljer likaså Källan råd- och stödcenter. Under vintertid är behovet stort av varma kläder, strumpor, underkläder och sovsäckar till människor som lever i hemlöshet.

Hur ser situationen kring hemlöshet och utanförskap ut just nu i Stockholm?

Vi ser att samhället har förändrats och att nya grupper hamnar i hemlöshet. Det är inte längre psykisk ohälsa och beroendeproblematik som är huvudorsakerna utan snarare låga inkomster. Det kan vara människor som genomgår en separation, som förlorar sina anställningar och därmed sin kreditvärdighet hos banker eller personer som lever på försörjningsstöd och som inte godtas av sin hyresvärd. Hit hör också gruppen av alla som nyligen anlänt till Sverige för att söka trygghet och bättre livsbetingelser och som ofta stängs ute från hållbara och värdiga bostadsalternativ.

På vilka sätt kan man själv engagera sig om man vill hjälpa till?

Det finns många sätt att engagera sig. Skänk kläder, engagera dig som volontär i Stockholms Stadsmissions verksamheter, du kan få göra allt från att hjälpa till i någon av butikerna, laga och dela ut mat, eller stötta med läxhjälp. Genom bidrag kan Stockholms Stadsmission fortsätta göra mer för att hjälpa personer i utsatthet.

Genom att donera hela eller delar av vinsten från din Sellpy-försäljning till Stockholms Stadsmission kan du hjälpa till att stötta fler som lever i utsatthet. Du hittar Stockholms Stadsmission som ett alternativ när du ska begära ut din vinst på ditt Sellpy-konto.

IMG_5133.JPG

HYBER GÖR DET LÄTT FÖR BARNFAMILJER ATT KONSUMERA CIRKULÄRT

Hyber är den nya hållbara och enkla räddningen för barnfamiljer. Genom en prenumerationstjänst får barnen tillgång till kvalitativa och slittåliga ytterplagg, hur snabbt de än växer och hur mycket de de än vill vara ute och leka. Hyber sätter användningen i fokus och lekfullhet först. Inför Sellpy Circular Day har vi pratat med medgrundaren Marcus om vad han tror kring framtidens konsumtion.

Hur tror du att nästa generation kommer att tänka kring konsumtion?

Konsumtion kommer präglas allt mer av tjänster som är smartare, snabbare och enklare än alternativet. Musik, film och media var först ut att förändras. Nu utmanas andra industrier på löpande band; transport, kött och kläder m.fl. Asset light living är nog receptet för framtidens medborgare. Allt finns i molnet och barnkläderna blir aldrig för små ;) 

Hur kan en Hyber-prenumeration göra småbarnsåren ännu bättre?

Med bra utrustning som passar perfekt blir lekarna längre och roligare! Och med Hyber kostar det kostar inte familjen eller planeten så många kottar... 

Vad ser ni mest fram emot med Sellpy Circular Day?

Träffa och inspireras av likasinnade som vill vara med och förändra ett beteende. Och smaka på the impossible burger såklart!  

Screen Shot 2018-11-16 at 08.56.13.png

SABINA & FRIENDS GER KLÄDER LÅNGA LIV UTAN ATT TUMMA PÅ STIL

Vi har pratat med Unni Warner som är medgrundare till Sabina & Friends, en uthyrningstjänst för kläder som passar alla tillfällen. Vi var nyfikna på hennes syn på en mer hållbar livsstil där kläder lever länge och älskas.

Vilka är fördelarna med att hyra ett plagg istället för att köpa det?

Det är bättre att hyra ett plagg du vill använda en eller bara några gånger än att köpa något bara för ett speciellt tillfälle. Det kanske är ett plagg som kanske är supertrendigt nu men som du vet att du kommer att tröttna på rätt snart. Men även om du vill gå lite utanför din comfort zone - du kan våga testa lite mer. Även superbra om du ska på fest och vill ha något speciellt - sådana plagg använder man ofta väldigt sällan. Andra fördelar är naturligtvis att du hittar märken du inte skulle upptäkt annars och slipper springa runt bland flera butiker - hos oss hittar du många märken och stilar.

Hur tror ni att man bäst och mest effektivt kommunicerar kring hållbar konsumtion?

Det borde vara med i alla samtal som rör miljön - speciellt nu när vi pratar massor om klimatångest. Istället för att bara prata om hur dåligt vår planet mår kan vi prata om vad vi kan göra för en bättre och mer hållbar miljö, te x att lyfta hållbar konsumtion mer så fler förstår vad det innebär och att det finns många olika alternativ. Sen måste folk börja våga testa.

Vad är ditt bästa vardagstips för en mer hållbar livsstil?

Att tänka på alla sina handlingar man gör under en dag - allt från att inte låta kranen stå och rinna, sopsortera, handla så mycket eko/närproducerat som du har möjlighet till. Men även när du går i butiker - tänk efter en extra gång - har jag något liknande hemma, och behöver jag verkligen den här saken/plagget. 

team_1.JPG

MED TIPTAPP HJÄLPS VI ÅT SÅ ATT ALLT ÅTERVINNS

TipTapp är tjänsten som verkligen tar ordet enkelt till nya höjder. Med hjälp av dem kan du lätt som en plätt se till att dina saker kommer till återanvänning eller till återvinning samt att transporter sker på ett så resurssnålt sätt som möjligt. Framförallt bygger TipTapp på att hjälpas åt och det tycker vi är fantastiskt! Vi har träffat Anders Elfving, TipTapps affärsutvecklare för att prata om en mer hållbar vardag.

Hur bidrar Tiptapp till en mer hållbar vardag?

Tiptapp bygger på crowdsourcing och med hjälp av alla våra användare effektiviserar vi körningar av saker som ska från A till B. Det kan vara något som ska återvinnas eller kanske möbler som ska till nya ägare. En hjälpare brukar ta på sig flera uppdrag åt gången. Det kan vara någon som har tillgång till en bil och ändå ska åka till återvinningsstationen och hämtar upp andras källsorterade sopor på vägen. Det leder till att det är färre bilar på vägarna vilket drar ner på utsläpp. Man kan även Tiptappa till välgörenhet eller skänka bort saker till andra användare i plattformen vilket drar ned på konsumtionen och ökar återanvändning av saker. 

Vad är ert bästa tips på hur man enkelt kan skaffa sig en mer hållbar livsstil?

Konsumera mindre och återvinn/återanvänd mer. Någon annan kan ha användning för något du själv inte använder längre. 

Ida Lemoine Hög.jpg

BETEENDELABBET DRIVER CIRKULÄRA BETEENDEN GENOM PSYKOLOGI OCH DESIGN

Beteendelabbet kombinerar psykologi, beteendeekonomi och design för att skapa affärsnytta och beteendeförändring som gör gott för planeten och individen. Under Sellpy Circular Day föreläste Beteendelabbets VD Ida Lemoine om varför det är så svårt att gå från ord till handling när det kommer till hållbar konsumtion. Vi inspireras verkligen av Idas inställning och inspirerande föreläsningar och har träffat Ida för att lära känna Beteendelabbet närmare.

På vilka sätt anser du att man kan inspirera till en mer hållbar livsstil?

Jag tror att vi måste visa vägen för beteenden som kan förenkla för den livsstil vi redan har. Det är oftaste inte så lätt att bara sluta med ett beteende. Vi behöver hitta bra substitut-beteenden som leder till en mer hållbar livsstil. Exempelvis är en bra start att gå med i Klimatklubben (Facebook grupp) för att få tips och inspireras av hur andra lever hållbart.

Vad kretsade er föreläsning kring underSellpy Circular Day?

Vi pratade om den mänskliga naturen, och om vilka tankefällor som kan stå i vägen för vår hållbara val. Vi tror att, om vi vet mer om vad som styr och påverkar våra beslut, så kan vi också bli bättre på att hjälpa oss själva i rätt riktning.

Vad var bäst med Sellpy Circular Day?

Att få inspiration av alla coola idéer och företag som tar action på att leda den hållbara konsumtionen, som ser till att skapa tjänster som gör det lätt för mig att att göra rätt :)

Screen Shot 2018-11-08 at 11.36.11.png

INREGO VILL FÖRLÄNGA LIVET PÅ VÅRA IT-PRODUKTER

Inregos filosofi är att förlänga livet på IT-produkter. De förespråkar ett mer ansvarsfullt sätt att ta tillvara produkternas värde, spara på jordens resurser och konsumera smartare. Vi är stolta över att Inrego deltog under Sellpy Circular Day den 24 november 2018 och har träffat Fredrik Nilsson; Marknadschef på Inrego.

Varför bör en handla en dator från er istället för en nyproducerad?

Tillverkningen av datorer och IT-produkter är mycket resurskrävande. Genom att köpa en dator i andra hand så sparar man både på jordens resurser och minskar sin klimatpåverkan. Att handla hos oss är precis som att köpa nytt, produkterna är noggrant testade och säljs med minst ett års garanti och dessutom säljer vi endast proffsdatorer som är byggda för att hålla längre.   

På vilka sätt tycker ni att man kan inspirera till en mer hållbar livsstil?

Genom att lyfta fram de konkreta hållbarhetsvinster som konsumenter skapar bara genom att välja begagnade produkter framför nya.

Vad var bäst med Sellpy Circular Day?

Att vi återanvändningsföretag samlades och gjorde något gemensamt - och att vi fick möjlighet att berätta för besökarna om den stora sprängkraften med återanvändning och återanvända produkter för att bygga ett cirkulärt samhälle.  

Pressbild Johanna Nilsson -2.jpg

JOHANNA NILSSON INSPIRERAR TILL EN MER HÅLLBAR LIVVSTIL

Johanna Nilsson är enligt oss en slow fashion-guru. Hon driver bloggen slowfashion.nu för en mer hållbar konsumtion, är författare till boken slow fashion, föreläsare, smyckes-designer och initiativtagare till slow fashion-upproret samt medgrundare till klimatklubben. Vi ställer några frågor till Johanna kring hur man kan få in hållbar konsumtion i vardagen och på vilka sätt second hand är för alla!

Om man är en person som älskar att shoppa kläder och saker - vilka enkla tips och idéer har du för att kunna ta vändningen mot en mer hållbar inställning till konsumtion?

Köp second hand och styr upp klädbyten. Se din garderob som en hållplats på vägen, inte en slutstation - för plagget! Generellt köper vi alldeles för mycket nytt och använder grejerna för kort stund. Så att förlänga livslängden på det som redan är producerat är en enkel och smart miljöinsats. Så om du, som jag, blir lycklig av nya saker ofta och mycket: köp second hand! Och lämna in till second hand. (se second hand-shopen som lite av en lånegarderob!)

Vad är dina bästa hållbarhetstips till en familj med två barn, som ska fungera i vardagen?

Fundera på vilka prylar du verkligen behöver - ofta äger vi alldeles för mycket. Köp second hand (finns många smidiga alternativ för den stressade småbarnsföräldern), byt, låna och ärv av släkt, vänner och bekanta! Och när du väl köper nytt: satsa på kvalitet och det som har ett andrahandsvärde. Då kan det användas av syskon och ärvas vidare! Och ju mer ett plagg används, desto mer hållbart!

På vilka sätt anser du att man kan öka statusen för second hand och göra det lika självklart för alla att handla second hand som nytillverkat?

Genom att göra det lättillgängligt och inspirerande. Second hand passar alla - vilket många inte vet! Oavsett vilken klädstil eller vilket köpbeteende du har så finns det second hand som passar dig. Och till alla som tycker att second hand känns lite äckligt undrar jag: har du aldrig bott på hotell? I så fall har du ju legat i någons gamla lakan... :)

På vilka sätt vill du leva ännu mer hållbart?

I början på det här året bestämde jag mig för att flyga mindre för klimatets skull, så 2019 tänkte jag utmana mig själv med ett helt flygfritt år och har hakat på den här kampanjen: Flygfritt 2019 - Vi håller oss på jorden! för att peppa mig själv!