til6.jpg

Ekologisk bomull - helt hållbart?

Vad är ekologisk bomull?

Ekologisk bomull är bomullstyg som är tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgjord gödsel. Marken behöver vara kemikaliefri under tre år för att kunna kallas ekologisk och skördarna måste varieras med andra grödor än bomull.

Är ekologisk bomull ett hållbart alternativ?

Ja och nej. Eftersom konventionell bomullsodling kräver stora mängder kemikalier som skadar människor och miljö är ekologisk bomull fördelaktigt av denna anledningen. Dock säger inte märkningen något om vilka kemikalier som får användas under behandling, färgning och transport. Oavsett om en bomullsplanta odlas ekologiskt eller inte är plantan i sig mycket törstig på vatten och det går åt stora mängder för att få bra skördar. Vatten- och kemikalieaspekten av bomullsframställningen är därför ett problem, även hos ekologisk bomull

Läs mer om varför det är viktigt att spara vatten

Men vad ska man handla då?

Står du inför att handla ett bomullsplagg och det finns ett likvärdigt alternativ som är ekologiskt rekommenderar vi att du väljer det. Fundera en extra gång på om det är en modell och stil som du tycker om och som du kommer att använda länge. Finns plagget att hitta second hand är det ännu bättre - då spar du på både kemikalier och vatten.

Visste du att?

Du kan hitta alla ekologiska bomullsfavoriter på Sellpy HÄR